Den første cykel – Hvad skal du vælge?

top besked
topbesked

Med en datter på snart 3 år er jeg kommet til valget om den første “rigtige” cykel.

Jeg har naturligvis været igennem en løbecykel (her er Puky modellerne meget populære) – jeg valgte dog en med lidt mere kant.

Hun har været fantastisk glad for den – men jeg kan godt mærke at tiden er kommet til at hun gerne vil cykle på samme måde som “os andre” – så derfor har vi – mod at julemanden får sutterne – anskaffet os den første cykel med pedaler.

Her får du mine erfaringer og anbefalinger til den første cykel – samt skema med de mest populære modeller.

Disney cykel
899kr.
 • Billig
 • Flot
 • Kvalitet
Puky cykel
1289+kr.
 • God Kvalitet
 • Flere modeller
 • Pris
Winther cykel
1799kr.
 • God kvalitet
 • Holdbar
 • Pris

Hvornår er dit barn stort nok til den første cykel?

Løbecykler kan de køre på fra de er 1 år – de er supergode til at lære at holde balancen – og det får de brug for, når de ellers har lært at holde nok fremdrift ved brug af pedalerne.

Fra dit barn er ca. 2½ år kan du starte på den første cykel – med hjulstørrelsen 12”. Den kan som regel ikke bruge den så forfærdelig længe – så efter min mening skal du ikke bruge alt for mange penge på den.

Omvendt;

Den skal ikke være så billig at det er noget skrammel at køre på. Det er dit barns første cykel og han/hun skal lære glæden ved at cykle – så gør dig selv den tjeneste at holde dig fra de mest legetøjsagtige modeller på markedet.

De billigste cykler går mod denne anbefaling fra tænk – om at cyklerne simpelthen bliver for tunge. Forestil dig små hjul, små pedaler og en cykel der vejer 10 kg. Den bliver altså tung at trække uden at få for meget fart på. Det svarer til at du ville skulle træde en cykel på 40 eller 50 kg!

Hvilke 3 ting skal du være særligt opmærksom på?

Efter min mening er der 3 ting du skal være opmærksom på når du vælger den første cykel:

Der skal være mulighed for støttehjul

Det er de færreste børn, der kan gå direkte fra en løbecykel til en “normal” cykel. Sørg derfor for at der er mulighed for at få støttehjul til den cykel du køber. Alternativt skal du sætte et godt stykke tid af til at løbe med dit barn. Ofte har de balancen fra løbecyklen, men har svært ved at få fart nok på cyklen til at starte med. Det kommer – og så skal støttehjulene selvfølgelig af igen!

Køb hverken for billigt eller for dyrt

Den første cykel kan de som regel ikke bruge særlig længe. Det er efter min mening for voldsomt at give flere tusinde kroner for en cykel – men omvendt skal du holde dig fra de helt billige modeller til 3-400 kr.

LÆS OGSÅ: Denne cykelhjelm er bedst i test til børn

Den må ikke være for tung!

De fleste børnecykler er tunge – men undgå de, der kommer helt op på 12 kg. Det er simpelthen for tungt for de små!

Sidst men ikke mindst:

Dit barn skal naturligvis sidde godt på cyklen. Det er bedst hvis han/hun kan nå jorden, da det giver en hvis sikkerhed ved balance – det er dog ikke en absolut nødvendighed ved støttehjul.

De mest populære børnecykler

Jeg har undersøgt markedet for de mest populære modeller, og samlet det med 3 forslag. Hvad du vælger er selvfølgelig helt op til dig. Der findes meget få danske test af børnecykler. Senest var i 2011 – og modellerne har ændret sig en del.

Mit valg

Grundet et meget spontant valg om at min pige skulle aflevere sine sutter lørdag – blev mit køb baseret på at finde den bedst mulige cykel ud fra et sted der havde åbent om søndagen.

Det betød at turen gik forbi Kvickly, Bilka, Harald Nyborg og Thansen.

Kvicklys cykel (Rocky) virkede generelt som god kvalitet. Den havde en let forbremse, pænt design, og virkede robust, bortset fra støttehjulene (det kunne jeg så se bort fra – de er der jo primært til at støtte. Uheldigvis for Kvickly – var cyklen samlet så dårligt at pedalen dårligt nok kunne trædes rundt.

Kvickly (rocky) cykel

Bilka har udsolgt på deres “frost” model og deres billigste – så jeg fik ikke gennemgået kvaliteten af dem.

Harald Nyborgs var faktisk den letteste at cykle på initielt – så rigtig god til de helt små børn. Jeg syntes dog den virkede for billig i kvaliteten – eksempelvis var dækkene allerede begyndt at sprække – og jeg formoder at det er en cykel, der ikke har været udsat for vind & vejr!

Thansens har den helt store fordel at dens styr er let bøjet (ligesom Puky). Det betyder at børnene ikke skal strække armene helt ligeså meget som ved et helt lige styr, for at dreje cyklen. Vægten er på den tunge side med 10 kg, til gengæld virker kvaliteten af komponenterne fornuftig, uden at være i særklasse.

Det endte med at blive Thansen cyklen – 20% rabat på cyklen var også med til at skubbe på valget af denne! Her – nogle år efter – kan jeg fortælle at den holdt helt fint i den periode den skulle bruges, men forvent ikke nogen gensalgsværdi.

LÆS OGSÅ: Test af el-ladcykel

Sådan samler du cyklen

Alle cykler du køber (medmindre det er hos din lokale cykelsmed) leveres kun delvist samlet. På Thansen er der en del, der skal samles, dog er det meste af det til at klare med sund fornuft.

Det skal du bruge:

 • Umbraco nøgler
 • Ringgaffel nøgler i størrelserne 8-17
 • En cykelpumpe
 • En stjerneskruetrækker

Sådan ser det ud når du får den!

første cykel i pakkeførste cykel samling

Jeg startede med at montere pedaler, herefter styret og til sidst forskærm, hjul og støttefødder. Det tager lidt tid, og du skal huske lige at vende forgaflen rigtigt og hvis der er retning på hjulet – skal det også vendes korrekt.

Sådan ser slutresultatet ud – med og uden ekstra gejl – vi havde købt en børnestol i netto til 20 kr – så “pandaen” kunne medbringes på tur.

første cykel uden støttehjulførste cykel med støttehjul

Nedenfor en kort video af den første cykeltur:

Lillepigen er glad – så det er forældrene også!

Nu er det din tur

Jeg håber du har kunnet bruge anbefalingerne og mine erfaringer – hvad du vælger er op til dig 🙂

Køber du hos cykelpartner – får du 365 dages returret, fri fragt og prisgaranti.

Har du anbefalinger til specifikke modeller – så giv gerne din kommentar nedenfor – så andre brugere også kan få den bedste cykel til deres barn!

Opsummering
Den første cykel
Emne:
Den første cykel
Opsummering:
Hvad du skal være opmærksom på ved valg af den første cykel til dit barn. De mest populære børnecykler og eksemppel på samling af cykel.
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

Punkterfri dæk til ladcykel

Punkterfri dæk til ladcykel

Hvis du nogensinde har prøvet at stå med et punkteret dæk på din ladcykel - så ved du hvor frustrerende det er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *