Da vi fik barn var én af de helt store spørgsmål hvordan vi skulle sikre at den lille havde de bedst betingelser muligt.
Indholdsfortegnelse
Det indbefatter også god hygiejne – især når det kommer til sutteflaskerne, da der jo er lun mælk – der er rigtigt bakterie venligt – på den dårlige måde!
Efter at have læst flere artikler og sundhedsstyrelsens anbefalinger er jeg kommet frem til den for os rigtige procedure:
- Opvask af sutteflasken og tilbehør med en børste du dedikerer til formålet. Du kan bruge enhver flaske opvaskebørste og ellers er der dedikerede børster fra f.eks. Avent eller de andre på markedet. Psst… efter en måneds tid røg det hele direkte i opvaskemaskinen – i bestikskuffen med “tutterne” opad, så der ikke samlede sig mælk i dem.
- Virker de ikke rene efterfølgende kan du tage lidt groft salt og gnide dem med.
- Herefter foretog vi fra starten verdens bedste investering når du begynder at gå mere og mere over til sutteflasker. Denne sutteflaske sterilisator fra Philips. Den kan sterilisere op til 4 sutteflasker (og tilbehør) på én gang – i løbet af 5-7 minutter i mikroovnen. Den er genial – og jeg kan ikke anbefale den nok.
- Hvis du ikke har sådanne én – kan du koge sutteflasker og tilbehør i ca. 5 minutter (det bliver du hurtigt træt af hvis du har mange)
Se priser på sutteflaske renseren fra Philips her, ifølge PriceRunner:
Sådan samler du Avent sutteflasken efter rengøring og sterilisering:
Husk at sørge for at dine fingre er vasket og rene inden du håndterer dem 🙂
Hvorfor er det så vigtigt at holde dem steriliseret?
Det er vigtigere jo mindre de er. Ved de høje temperaturer som mælk har – kan det højest holde en time – og så skal det smides ud. Hvis du er som jeg har du sikkert glemt en flaske efterfølgende – hvor bakterierne så stortrives indtil du får den med i opvaskemaskinen der kører om aftenen .
Får du ikke kål på alle bakterierne, risikerer du at du giver dit barn dårlig mave – og det er ikke den fedeste fornemmelse at stå med!
Er der forskel på sutteflaskerne?
Ja – men dem vi har i Danmark er alle godkendt. Der er lidt forskel fra mærke til mærke. Jeg har kun erfaring med Avent – men har samlet lidt brugeroplevelser fra Mam, Medela og Chicco i nedenstående tabel.
PHILIPS AVENT
Passer i sterilisator ✔️
Rimelig i pris ✔️
Mange forskellige tutter ✔️
Ikke alle børn kan lide dem ❌
MAM
Fås som anti-kolik ✔️
Svært at få gummipakning ren ❌
Ikke helt tæt ved transport ❌
MEDELA
Minder meget om et bryst ✔️
Lidt hård tut ❌
Så hvilken sutteflaske er så bedst?
Det er umuligt at sige – tag eventuelt mange af de gratis startpakker som du kan finde – og prøv dig frem. Oftest skal din baby også have lidt tid til at vænne sig til en sutteflaske frem for bryst – så det kan godt tage et par forsøg med en flaske.
Glas eller plastik?
Du kan få sutteflasker i glas eller plastik (du vil dog stadig få en sut af latex eller silikone). Efter min mening betyder det ikke det store – men ville du selv vælge en af glas burde du måske også gøre det til dit barn. Efter min mening var plastik det mest tilgængelige og så var jeg fri for at bekymre mig om at det gik i stykker.
Kemi i sutteflasker
Siden 2000 har ftalater været forbudt i sutteflasker. Helt uden kemi er de dog ikke, uanset hvilket mærke og model du tager. Du skal naturligvis huske at rengøre og koge sutteflasker inden du tager dem i brug første gang. På den måde får du renset evt. overskydende kemikalier fra produktionen af sutteflasken.
Ofte stillede spørgsmål om sutteflasker
Må jeg tage en sutteflaske med i fly?
Ja – det må du – med indhold – også selvom den er over 100ml. Du skal dog være forberedt at du kan blive bedt om at smage på det 🙂 – og det er ikke en joke!
Hvordan afvænner jeg mit barn fra sutteflasken igen?
Selvom det er fantastisk nemt med sutteflaske – kommer der et tidspunkt hvor fast føde er det rigtige. Du kan være heldig at en sut kan klare det.
Hvilken hulstørrelse skal jeg vælge?
Du kan holde dig til mærkaterne fra producenterne. Følg med i om dit barn kan nå at følge med eller om der ryger alt for meget ud af munden eller de bøvser det op. Huske at bøvse dit barn af efter du har givet dem sutteflaske.
Må jeg bruge vand fra vandhanen?
Det bedste er hvis vandet er steriliseret. Jeg gjorde det at jeg kogte vandet og herefter nedkølede det i en steriliseret sutteflaske. Når jeg så skulle bruge det kunne jeg varme sutteflasken i mikroovnen og blande NAN HA pulver i.
0 kommentarer