Cykellygte Test ⇒ Bedst i Test 2024

top besked

Smart Superflash lygter

Der er tre væsentlige ting, der er vigtige ved valg af cykellygter. I prioriteret rækkefølge:

  1. Du skal blive set 👀
  2. Det skal være nemt 💪
  3. Du skal selv kunne se 🔦

Du skal blive set

Det vigtigste efter min mening er at du bliver set. Har du ikke cykellygter på når det bliver mørkt er risikoen for at du bliver overset væsentligt større – især hvis du heller ikke har reflekser på din cykel. Her er det at lysstyrken på lygterne kommer ind i billedet.

Vil du have kraftige lygter skal du som hovedregel gå uden om magnetlygterne, men de er til gengæld perfekte til backup.

Det skal være nemt

Dette burde måske egentlig være første prioritet! Du har formentlig som jeg stået i en situation hvor du enten ikke har fået lygterne med eller også er de løbet tør for strøm. Så står man ligesom der…

Det er præcis derfor at de fastmonterede magnetlygter er så geniale. De er relativt nemme at montere, de er der altid og de modeller jeg har haft har været ekstremt pålidelige. Det er er selvfølgelig ikke så nemt som at sætte en diode med en elastik om styret – men til gengæld er de noget sværere at stjæle.

Hvis du af en eller anden årsag ikke ønsker de fastmonterede lygter – så vælg nogen med et nemt monteringssystem.

Du skal selv kunne se

Inde i byen er det knap så vigtigt, da gade belysningen ofte overdøver enhver cykellygte.

Kommer du til gengæld til gader uden belysning, kan du små magnet lygter ofte være utilstrækkelige. I de tilfælde ville jeg supplere med en kraftig forlygte, dedikeret til formålet.

Typer af cykellygter

Stort set alle cykellygter der sælges i dag er baseret på LED teknologi. Det giver god mening, da det er en teknologi, der er meget energieffektiv. Du får altså mulighed for meget lys (høj lumen) uden brug af for meget energi, således at batterierne løber hurtigt tør.

Iflash magnetlygter

Der findes overordnet 4 typer lygter som du kan vælge:

  • Magnet cykellygter
  • Enkelt Diode
  • Dynamo /Fast nav
  • Flerdiode

Magnet cykellygter (også kaldet induktionslygter eller magnetlygter)

Magnetlygter har vundet indpas hos rigtig mange danske cyklister med god grund. De er billige, kan fås med og uden batteri (så de lyser når du holder stille), fastmonterede så du aldrig glemmer at tage dem med og lever op til lovkravene om cykellygter.

LÆS OGSÅ: Test af magnetcykellygter

Med eller uden uden batteri

Der kan ikke stilles tvivl om at det sikreste valg er at vælge en magnetcykellygte med batteri, der lyser når du holder stille. Det er dog ikke den løsning jeg nødvendigvis vil anbefale alle.

Fordi…

Magnetlygtens batteri “dør” hvis det ikke bliver brugt regelmæssigt. Det har den afledte effekt på nogen cykellygter at den almindelige blink funktion også holder op med at virke.

Du skal derfor kun vælge løsningen med batteri hvis du bruger din cykel hver uge – og gerne længere ture på 5-10 km.

Til gengæld er den mere sikker, da lygterne bliver ved med at lyse når du holder stille.

Placering af magnetlygten

TÆNK konkluderer i deres test oktober 2019 at jo højere magnetlygten sidder – jo bedre. Det kan være svært for biler at se lygter i sidespejlene, der sidder lavt. Desværre er langt de fleste placeret lavt på forgaflen af cyklen.

Enkelt diode lygter

Enkelt diode lygter har været nogle af de mest solgte modeller, da de var billige og meget lette at montere og have med sig. Med den seneste lovgivning er flere af modellerne dog blevet ulovlige, da de fleste af de solgte modeller ikke var kraftige nok.

Jeg vil alligevel anbefale dig at beholde og eller købe et sæt og have med dig, i tilfælde af din magnetlygter bliver slået skæve eller går i stykker.

Dynamo / Fast Nav

Dynamo er en rigtig god og energieffektiv løsning. Den eneste ulempe er at den er foruddefineret i langt de fleste tilfælde, da det oftest er knyttet sammen med den cykel du køber. Det vil sige det enten er indbygget fra start eller også har du det som udgangspunkt ikke.

Flerdiode lygter

Flerdiode lygten er hastigt på vej frem, da den efterhånden kan producere et meget kraftigt lys uden at sluge dine batterier på alt for kort tid. Langt de fleste anbefalede cykellygter fra TÆNK og FDM er flerdiode lygter.

Kan du leve med at skulle skifte batteri, vil dette være den foretrukne form, og det er også den type Smart Superflash som er testet nedenfor er:

Smart Superflash test

Jeg har haft følgende på testborde (kåret som bedst i test cykellygte)t:

  • Smart Superflash forlygte
  • Smart Superflash baglygte

Smart superflash cykellygter i æske

OG:

Lad det være sagt med det samme – de har et supergodt lys, er nemme at komme i gang med, vandtætte og nemme at montere – what’s not to like?!

Lige nu får du et sæt for kun 149 kr. hos Cykelpartner – det er formentlig DK’s billigste pris>>

Smart superflash sæt

Hvad er der i pakkerne?

Begge lygter indeholder monteringsbeslag, alkaline batterier (AAA) og selve lygten.

Montering af batterier

Det er super nemt at montere batterierne. De åbnes nemmest med noget plastik for ikke at ridse dem. Du kan bruge et plastik dækjern eller en plastik klemme.

Herefter ser du den beskyttende gummiring, der gør lygten vandtæt:

Gummiring smart superflash

Herefter er det bare at indsætte batterierne og låget på igen.

Se denne video for at se hvor nemt det er i praksis:

Montering på saddelpind (eller styr)

I følgende video viser jeg dig hvordan du monterer cykellygten. Eksemplet er for baglygten og limen, der benyttes i videoen skal du forestille dig er saddelpinden 😉

Se den her:

Kort fortalt skrues det medfølgende beslag fra hinanden, du kommer det rundt om saddelpinden og strammer til. Vupti – den er monteret på under 1 minut!

Hvor kraftige er Smart Superflash?

Det er altid svært at vurdere – men de kan sagtens lyse vejen op et pænt stykke foran dig.

Hvad synes andre (erfaringer)?

Se et udpluk fra Cykelpartners kunder:

Klik og se alle anmeldelserne:

cykelpartner smart superflash

Cykellygter – Disse er bedst i test

Testresultaterne og anbefalinger er samlet baseret på anmeldelser af de enkelte produkter sammen med officielle tests fra FDM og forbrugerorganisationen TÆNK. Seneste testresultater er fra Oktober 2018 (Ja – jeg ved det – det ville være fedt med officielle test fra 2023.

Testvinder (bedste cykellygte sæt) hos TÆNK er:  Smart Superflash>>

Blinkende lygter eller fast lys?

Det er bevist at blinkende lygter øger sandsynligheden for at du bliver set og der er mindre risiko for at du bliver forvekslet med eksempelvis en bil. Blinkende lygter skal for at de er lovlige, minimum blinke 120 gange i minuttet. Smart Superflash har både blinke og fast lys funktion og de fleste magnetcykellygter blinker – også selv om de er med backupbatteri.

Genopladelig eller ej

Nogle af cykellygterne leveres med et genopladeligt batteri. Det kan være smart, men jeg vil kun anbefale det hvis du bruger det regelmæssig.

Ellers er der for stor sandsynlighed for at du kommer til at dræne batteriet og er det ikke et standard AA eller AAA batteri står du måske med en ubrugelig lygte. Batteriet kan nemlig ikke holde til ikke at blive brugt gennem længere tid.

Vælger du alligevel genopladelige lygter, så er disse ABUS lygter blandt de mest populære på PriceRunner:

Hvor kraftig skal cykellygten være?

Når du hidtil har købt pærer, har du fokuseret på watt. Når du køber LED pærer fokuserer man på lumen – og når du så skal have cykellygter fokuserer man på candela eller lumen.

Forvirret – det forstår jeg udemærket!

Det er groft sagt det samme – men candela måler lysintensiteten – hvor 1 candela ca. er lig med lysintensiteten fra 1 stearinlys. Dine cykellygter skal lyse med minimum 4 candela lige ud og kunne ses fra siden med en mindre lysstyrke. Det er som udgangspunkt ikke noget du selv skal vurdere – men gå eventuelt efter en CE mærkning på cykellygten om at varen overholder lovkravet.

De kraftigste cykellygter er ikke altid godkendte. Dette kan være fordi de ikke kan holde strømmen længe nok i forhold til lovkravet. Er du ligeglad med dette – og egentlig bare ønsker en kraftig lygte – vil jeg anbefale dig at kigge på lygterne fra Lezyne – f.eks. dette 600XL sæt. Her får du både en kraftig for – og baglygte.

Sådan monterer du magnetcykellygter

Her hvad du skal bruge for at komme igang – stjerneskruetrækker, svensknøgle, lygten og magneten. Som udgangspunkt vil jeg anbefale dig at montere lygterne på cyklens venstre side. Til dels undgår du at skulle risikere at rode med gear og derudover gør du cyklen så “bred” som mulig ved at lyser fremgår på din venstre side, hvilket minimerer risikoen for at blive påkørt.

Værktøj til samling af magnetlygte

Først monterer du magneten på dit hjul mellem egerne på samme side som lygten skal sidde. Brug lygten til at vurdere ca. placering af magneten. Skru den let fast, men så du fortsat kan flytte på den.

Monter herefter lygten på stellet ved at løsne skruen, der holder hjulet fast på stellet. Inden du skruer den fast så vurder om afstanden til magneten er korrekt. Den skal være ca. 1-2 mm for at du får det bedste lys (jo tættere jo bedre – uden den støder på). Passer afstanden ikke, kan du på de fleste lygter justere hvor tæt selve lygten skal være på magneten.

Kan det ikke lade sig gøre er det nemmeste at skrue lygten fast og derefter forsigtigt bøje metallet ind mod lygten.

Drej hjulet rundt for at sikre at det løber frit og du får det ønskede lys.

Juster magneten endeligt og skru den helt fast.

Sådanne ser det endelige resultat ud.

Brug din iPhone eller Android telefon som nød-cykellygte

Søger du efter “Bicycle Light” kan du på begge platforme få et program frem der gør din skærm til en rød lygte og samtidig tænder lygten/blitzen på telefonen. Det er en absolut nødløsning, da det kræver du holder telefonen fysisk i hånden eller kan finde et godt sted at placere den hvor den frit kan lyse forud og bagud.

Lovgivningen om cykellygter

Jeg skal ikke kede dig med den fulde liste, men kort fortalt skal lygter opfylde følgende krav:

  • Lygterne skal monteres lige frem og lige bagud (evt. med lidt skrå hældning på forlygten for at den ikke blænder)
  • Batteriet skal holde minimum 5 timer ved 5 graders varme (gælder ikke magnetcykellygter). Bemærk vil du have rigtig kraftige lygter – har de svært ved at overholde dette krav. Gør op med dig selv om du vil overholde lovgivningen eller have en kraftig lygte – jeg tvivler på betjenten tjekker om batteritiden passer 🙂
  • Lygterne skal kunne ses tydeligt på minimum 300 meters afstand og være synlige fra siden
  • Lygterne skal være tændt mellem solnedgang og solopgang, samt i tåge og snevejr.
  • Baglygten skal lyse rødt, forlygten må lyse hvidt, gult eller blåligt
  • Lygterne skal være monteret på cyklen
  • Husk i øvrigt reflekser (foran, bagpå og på hvert hjul/dæk) 

 

Ofte spillede spørgsmål om cykellygter

  • Hvilken cykellygte er bedst i test?

    Smart Superflash er kåret som testvinder af Tænk. Se konkret test af den her!

    Opsummering
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Emne:
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Opsummering:
    De 3 væsentlige faktorer ved valg af cykellygter. Du skal blive set, det skal være nemt og du skal selv kunne se
    Skrevet af:
    Original artikel af:
    Hvilken.dk
    Logo:
  • Hvad er det vigtigste ved valg af cykellygte?
    Det vigtigste ved valg af cykellygte er at du skal blive set, det skal være nemt og du skal selv kunne se. Læs hvorfor.

    Opsummering
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Emne:
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Opsummering:
    De 3 væsentlige faktorer ved valg af cykellygter. Du skal blive set, det skal være nemt og du skal selv kunne se
    Skrevet af:
    Original artikel af:
    Hvilken.dk
    Logo:
  • Hvilke regler er der for cykellygter?
    Der er flere regler end man skulle tro i forhold til cykellygter. Det vigtigste er at du skal blive set. Læs alle regler i artiklen

    Opsummering
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Emne:
    Cykellyger ⇒ Bedst i Test
    Opsummering:
    De 3 væsentlige faktorer ved valg af cykellygter. Du skal blive set, det skal være nemt og du skal selv kunne se
    Skrevet af:
    Original artikel af:
    Hvilken.dk
    Logo:
Opsummering
Cykellyger ⇒ Bedst i Test
Emne:
Cykellyger ⇒ Bedst i Test
Opsummering:
De 3 væsentlige faktorer ved valg af cykellygter. Du skal blive set, det skal være nemt og du skal selv kunne se
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

Punkterfri dæk til ladcykel

Punkterfri dæk til ladcykel

Hvis du nogensinde har prøvet at stå med et punkteret dæk på din ladcykel - så ved du hvor frustrerende det er...

4 Kommentarer

  1. Jan

    Hej
    Jeg er lastbil chauffør og at i anbefaler de fastmonteret magnet lygter forstår jeg ikk meget muligt at de lever op til div lovkrav, men man opdager ikk cykelisten før at hvis uheldet er ude at man ikk kan nå at brremse. Ca 30 meter før.

    Svar
    • admin

      Hej Jan,
      Tak for din kommentar. Jeg er enig i at det er begrænset lys som magnetlygterne giver. Det bedste er naturligvis at kombinere magnetlygterne med en anden lyskilde også.
      Jeg anbefaler det af årsagen: Det skal være nemt. Ofte glemmer personer som du og jeg lygterne, de løber tør for batteri eller de bliver stjålet. Det gør de fastmonteret ikke i samme grad.
      Mvh Anders

      Svar
  2. Lasse

    Jeg har købt smart superflash til både min og ungernes cykler på baggrund af bl.a. dette review. Forlygten skal tiltes ret nøjagtigt for at oplyse i det ønskede område foran cyklen, da det område der bliver kraftigst oplyst ikke er ret stort. Hvad der ikke fremgår af beskrivelsen, er at den også lyser ud i toppen af frontglasset, hvilket blænder når den er monteret på styret. Jeg kan derfor ikke anbefale forlygten! Baglygten er ok.

    Svar
    • admin

      Hej Lasse,
      Mange tak for din kommentar – så andre også kan få gavn af dine oplevelser. Personligt har jeg monteret forlygten på det ene forgaffel ben – så jeg oplever ikke blænding fra lygten.
      Mvh
      Anders

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *