Seneste opdatering er August 2024.
Seneste test af støvsugere hos TÆNK var i Juni 2024 efter deres nye testmetode og Maj 2023 efter deres “gamle” testmetode.
De 2 metoder er desværre ikke sammenlignelige – hvilket er lidt ærgerligt, da du så dybest set skal kigge flere test igennem – i hvert fald hvis du vil gå efter TÆNKs anbefalinger.
Jeg har samlet en liste over de mest populære støvsugere hos PriceRunner, så du nemt kan finde den rette for dig:
Indholdsfortegnelse
- 1 Vores anbefalinger
- 2 Hvordan kåres “den bedste støvsuger”?
- 3 Hvad er det vigtige ved en god støvsuger?
- 4 Hvilken støvsuger er bedst i test?
- 5 Tips og tricks til støvsugning
- 6 Vedligeholdelse af din støvsuger
- 7 Hvor ofte skal du støvsuge?
- 8 Strengere krav gør det mere økonomisk at bruge støvsugeren
- 9 Hvad med poseløse støvsugere?
- 10 Hvad med robotstøvsugere?
- 11 Den bedste støvsuger hvis du har allergi
- 12 Den bedste støvsuger til hundehår og kattehår (dyrehår generelt)
- 13 Hvilken støvsuger er mest støjsvag
- 14 Sådan forsøger sælgerne at overbevise dig
- 15 Bedste billige støvsuger
- 16 Poser til støvsugere
- 17 Konklusion
For at finde den bedste støvsuger til dig, er det vigtigt at overveje:
- Hvad skal du støvsuge, og hvilket budget har du?
- Kig efter støvsugere med gode testresultater og positive brugeranmeldelser.
Vores anbefalinger
Bedst til gulvtæpper: Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline
Bedst til husdyr: Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline
Bedste budgetvalg (og bedst i test TÆNK juni 2024): Electrolux – EB61C2GRN
Alle støvsugere opfylder de seneste standarder for strømforbrug og er effektive på hårdt gulv.
Hvordan kåres “den bedste støvsuger”?
Ja – hvad definerer egentlig de bedste støvsugere på markedet?
Hos Tænk vurderes forskellige støvsugere ud fra parametrene:
- Støvsugningsevne
- Brugervenlighed
- Miljø
- Holdbarhed af motor
- Ledningsoprul
- Energiforbrug
- Støj
For flere af kategorierne er der underkategorier.
Jeg vil ikke gå i detaljerne med dem – og nogen af dem er for mig ligegyldige: F.eks. “Hvor nemt det er at rydde maskinen op”.
Hos DRs støvsuger test var det blandt andet ud fra:
- Støjniveau
- Evne til at holde og filtrere støv
- Relativt støjsvag
Helt støjsvag får du formentlig ikke støvsugerne til at være foreløbig.
Selv de, der larmer mindst larmer stadig en hel del. Skruer man ned for sugestyrken – kan man til dels få det til at være tåleligt – vurder selv her:
Hvad er det vigtige ved en god støvsuger?
Efter min mening er der 3-4 ting du skal være opmærksom på når du vælger en støvsuger.
- Evnen til at suge tingene op fra gulvet
- Støj
- Holdbarhed
- Arbejdsradius
1. Evnen til at suge tingene op fra gulvet 🥤
Her vælger jeg at tage det som indforstået at den naturligvis kan holde det støv, den finder inde i støvsugeren gennem partikelfilteret.
Dernæst:
Så er det altså vigtigt at de ting du kører henover rent faktisk ryger ind i støvsugeren.
Prøver du en støvsuger fysisk – så find ting i varierende størrelse og overfladematerialer.
Så ved du at støvsugeren suger tingene op, i stedet for bare at skubbe dem foran sig. Og du slipper du for at skulle “løfte” støvsugeren hen over den genstand du vil støvsuge.
2. Støj 🎧
Alle støvsugere larmer!
Det er også ok hvis den larmer relativt meget på højeste sugestyrke.
Dog SKAL der være mulighed for at stille sugestyrken. Derudover skal den være relativ lydsvag. (så lydsvag at du kan føre en samtale uden at hæve stemmen).
Dermed kan du få støvsuget mindre områder hvor du eksempelvis har spildt noget – uden at hele huset enten bliver vækket eller “går i stå” pga. støvsuger larmen.
3. Holdbarhed 💪
Når du (og jeg) investerer over 1000 kr. i en ny støvsuger skal kvaliteten være i orden. Det gælder både motor, ledningsoprul, filtre og tilbehørsdele.
Ofte tilbyder producenterne 5 års garanti på selve motoren. (hvis du overholder et årligt servicetjek – og binder dig til udskiftning af HEPA filtre mv).
Det er dog sjældent at garantien dækker hele støvsugeren – og så står du ligesom der når ledningsoprullet går efter 2 år og 3 dage…
Den eneste måde du kan finde ud af holdbarheden er ved at tage nogle afprøvede modeller – eller satse ud fra deres tidligere maskiner. Læs gerne andres brugeres erfaringer med modellerne. Ofte har forhandlerne anmeldelser fra andre kunder – på de specifikke produkter.
4. Arbejdsradius 🔌
En sidste ting – det er ikke super væsentligt – da der trods alt findes forlængerledninger. Men ellers kig på længden af støvsugerledningen – det er lidt træls at skulle skifte stikkontakt hver gang du skifter rum fordi ledningen kun er 3 meter…
Hvad så med en ledningsfri støvsuger?
Med en ledningsfri støvsuger er du ikke bundet op på ledningen.
Udfordringen er bare:
At de ikke er lige så effektive til at suge snavs og skidt op fra gulvet som de “konventionelle” støvsugere, og så risikerer du at løbe tør for batteri midt i processen.
Hvilken støvsuger er bedst i test?
Jeg har samlet de bedste støvsugere – baseret på testvindere hos DR, Tænk, Aftonbladet og TestFakta.
Den seneste test er fra TÆNK juni 2024.
Bedst i test i deres samlede overblik er:
Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline.
Find bedste pris på den her:
Du kan selvfølgelig vælge den billigere Electrolux UltraOne EUO9GREEN, men enkelte brugere har lidt udfordringer med mundstykket, hvorfor mit bud er at for en lille merpris på Miele støvsugeren, at du vil få en støvsuger der holder mange år frem,
Der er fordele og ulemper for hver model ud fra brugeranmeldelser – så kan du selv vurdere hvad der giver mening for dig!
Min anbefaling er at du skal vælge en støjsvag støvsuger som har gode testresultater og har gode brugeranmeldelser. Bemærk at nogle modeller er særligt gode på hårde gulve, andre er særligt gode til lange hår eller dyrehår på tæpper.
Vælger du f.eks. en støvsuger fra Miele, kan du forvente at maskinen holder mange år frem!
Tips og tricks til støvsugning
Støvsugerposen 🛍
En fyldt støvsuger pose tager sugekraften. Sørg derfor for ikke at fylde den helt til randen for at spare de sidste håndører til de sidste poser. Dertil kommer øget støjniveau og øget pres på maskinen at skulle “trække” luften igennem en helt fyldt pose.
Et andet tip (som jeg ikke vil anbefale medmindre du er tør for poser) er genanvendelse af posen. Du kan sagtens tømme en støvsugerpose for derved at genbruge den. De er som regel relativt holdbare.
Husk dog på at en del af det støv du netop har støvsuget op ryger ud i lokalet igen når du forsøger at tømme den. Sørg derfor for at tømme den udendørs. Du kan også risikerer at posen får en revne. Det resulterer i at alt det du støvsuger ryger direkte ind i motoren med risiko for at støvsugeren går i stykker…
Støvsug uden risiko for at miste noget
Støvsuger du et område hvor du er nervøs for at komme til at støvsug nogle små ting med op – kan du sætte en nylonstrømpe for enden af støvsugerrøret, mens du støvsuger. 😅
Derved kan kun støv slippe igennem – og større ting vil sætte sig i strømpen!
Vedligehold dit HEPA filter
Tager du dit HEPA filter ud og renser det med enten mild trykluft eller ved at skylle det forsigtigt med lunken vand – kan du få det til at holde mange år, og derved spare penge på en dyr udskiftning af HEPA filtret. Efter det er gennemskyllet skal de være 100% tørt inden du igen benytter støvsugeren.
Se hvor let det gøres her:
Bemærk at det er en skrøbelig genstand. Vil du være helt sikker på en effektiv rengøring – er det måske ikke det du skal kaste dig ud i! Rengør det ca. hver 3-6 måned.
Vedligeholdelse af din støvsuger
En støvsuger passer stort set sig selv. Det er dog et par ting du bør gøre ud over udskiftning af poser.
Motorfiltret foran motoren (sidder som regel lige bag støvsugerposen) – skal skiftes for ca. hver 5 pose. Når du køber støvsugerposer er det som regel inkluderet i pakken.
HEPA filteret skal skiftes efter behov – som grundregel kan du regne med ca. 3 år – hvis du husker at vaske det kan det sagtens holde 5 år.
Selve støvsugerslangen holder som regel 7-10 år, så begynder plastikken at blive mør – og vil knække hvis du trækker for hårdt i det. Der er det nok også ved at være tid til en ny støvsuger 🙂
Derudover kommer der vedligeholdelse, der giver sig selv – hår der bliver filtret især omkring støvsugerhovedets rullehjul og støvsugeråbning. Fjern det efter behov.
Ved at vedligeholde din støvsuger regelmæssigt sikrer du at den holder længst muligt med den kraftigste sugestyrke og mindst mulig unødig larm.
Hvor ofte skal du støvsuge?
1 gang om ugen vil være mit generelle råd. Mere hvis du har husdyr og færre hvis det kun er dig selv. Er du allergiker er det faktisk en fordel ikke at støvsuge for ofte, da alle støvmider “kastes” op i luften ved støvsugningen. Det kan irritere din luftvej.
Hvis du vælger en robotstøvsuger, ville jeg sætte den til at støvsuge hver 2. til 3. dag.
Når nu vi er ved det – ville jeg personligt altid støvsuge først og derefter tørre støv af.
MEN:
Det kræver at du tørrer støv af med en våd klud – ellers er det bedre at starte oppefra og så ned.
Strengere krav gør det mere økonomisk at bruge støvsugeren
I 2014 blev det indført (gennem EU lov) at motorerne i husholdningsstøvsugere fra maksimalt må være på 1600W. Det betyder naturligvis et lavere strømforbrug når du bruger støvsugerne, og lægger samtidigt pres på producenter for at optimere sugeevnen.
Fra 2017 må maksimal effekten være 900 watt, og mange støvsugere i 2024 har en endnu lavere maksimal effekt (helt nede i 500 watt) og dermed et lavere samlet forbrug, der gør det billigere at støvsuge.
Uanset:
Med mindre du støvsuger flere timer hver dag – så kommer du ikke til at mærke det i dit budget 😀
Hvad med poseløse støvsugere?
Dyson var blandt de første med poseløse støvsugere og flere er også hoppet på bølgen. For mig at se (og det testene viser) er der ingen rengøringsmæssig forbedring i en poseløs støvsuger (og cykloneffekt agtige) støvsugere.
Tjek! Det er rart at man ikke behøver tænke på at købe støvsuger poser – men kan den ikke holde på støvet – kan det være ligemeget!.
Vil du have en poseløs – er Dyson DC 37 Animal Turbine bedste allround poseløse støvsuger i følge Tænk.
Og:
Mest populære model august 2024 er Dyson v15 Detect Absolute som du kan få billigt her>>
Du kan ikke undgå at der kommer lidt snavs og støv ud når du skal tømme beholderen.
Til gengæld:
Så sparer du lidt på selve poserne.
Så i sidste ende ville jeg personligt ikke gå meget op i, om det er en poseløs støvsuger eller en støvsuger med pose.
Andre test af støvsugere
I Danmark findes der ikke så mange nyere test af støvsugere. Kig derfor mod sverige, hvor testfakta og aftonbladet har nogen af de senere test af støvsugere.
Hvad med robotstøvsugere?
Robotstøvsugere er kommet langt de sidste par år og kan erstatte hverdagsrengøringen. Du slipper du fortsat ikke helt for en almindelig støvsuger hvis du vil have gjort rent i f.eks. sofaer og lister.
Læs min robotstøvsuger test her>>
Den bedste støvsuger hvis du har allergi
Som udgangspunkt er testvinderen fra Tænk en rigtig god støvsuger til dig. Det essentielle her er evnen til at filtrere støv (og undgå at kaste for meget op i luften). Har du tæpper – kommer du ikke uden om Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline støvsuger.
Den bedste støvsuger til hundehår og kattehår (dyrehår generelt)
Indse det! – Der kommer til at komme rigtig mange hår i støvsugeren – og den vil blive fyldt hurtigere end en normal støvsuger. Køb derfor én der er designet til opgaven og eventuelt poseløs. Jeg vil anbefale Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline – Den har fået super testresultater i 2020 i TÆNK.
Hvilken støvsuger er mest støjsvag
Gå efter dB tallet.
Bemærk at enkelte kan larme mindre end det maksimalt angivet og at man ofte kan indstille sugestyrken og dermed også lydniveauet.
Sådan forsøger sælgerne at overbevise dig
Nu håber jeg ikke jeg får samtlige sælgere af støvsugere på nakken.
Du bliver formentlig udsat for minimum 3 ting hvis du vælger at gå i en fysisk butik.
- Afviser forbrugertest som guide
- De lokker med en omfattende garanti eller forsikring
- Sidst er i forhold til sugeevnen
I mit tilfælde blev det hurtigt “ditchet” at der kunne være tale om at testene af støvsugere rent faktisk var bedre end dem han havde i butikken.
Jeg kan til dels godt følge dem, da testene ofte er et øjebliksbillede, kombineret med at nogle af de ting, der måles på, måske ikke er “nødvendigt” i forhold til de krav du måtte have til en god støvsuger.
Garantien du får med i butikken dækker ofte kun motoren og forsikringen koster dig med garanti ekstra – og er i 99% af alle tilfælde unødvendig – på trods af at sælgeren vil overbevise dig om andet.
De starter støvsugeren uden slange på. Sætter fuld skrue på sugekraften – og herefter “mærker” du hvor kraftig den er… Og ja – gu er den effektiv!
Men:
Det skal jo også hele vejen ned til gulvtæppet gennem et støvsuger rør!
Selv en ministøvsuger fra Harald Nyborg til 299,-. vil kunne imponere i den test!
Bedste billige støvsuger
Har du ikke et budget, der siger spar 2 til en støvsuger – men stadig gerne vil have noget ordentligt – vil jeg anbefale dig at gå efter de kendte mærker:
- Electrolux
- Miele
- Volta
- Siemens
- Dyson
Der kan du ikke gå helt galt i byen.
Du kan være heldig at finde gode tilbud på støvsuger i Bilka eller andre supermarkeder.
Poser til støvsugere
Det er altid noget ged!
Jeg forstår ærlig talt hvorfor man ikke kan blive enige om en standard i stedet for s-bag, e-bag eller noget helt andet. Når du står i supermarkedet er det som regel umuligt at huske hvilken model du har.
Det nemmeste for mig har været at tage modelnummeret. Det står som regel på en mærket under støvsugeren og herefter benytte google, til at finde den rette pose ud fra modelnummeret.
Det mest irriterende ved dette er fragten – til gengæld er du sikker på de passer!
Konklusion
Medmindre du har helt særlige behov – så baser dit valg på støvsuger test fra TÆNK når du skal vælge ny støvsuger. Det giver rigtig god mening at gå med Philips eller Electrolux testvinderen fra Tænk.
Du kan finde støvsuger testen fra TÆNK her>> (Kræver medlemsskab)
0 kommentarer