Robotstøvsuger test – konkret test og tips (2020 guide)

topbesked

Hvem elsker ikke et rent hjem?

Og i stedet for at gøre det selv – hvorfor så ikke ikke få “Roberta” til det i stedet?

Ovenstående spørgsmål var egentlig det, der fik mig til at købe en robotstøvsuger igen. 

I denne artikel får du:

 • Hvorfor du skal vælge en robotstøvsuger
 • Gennemgang af fordele og ulemper ved de bedste modeller på markedet (Bedst i test)
 • Konkrete tips og tricks du med fordel kan benytte når du anskaffer dig én – og det gør du! 🙂 Selvkørende støvsuger er vejen frem.

Lidt historik

I 2012 købte jeg en Wasco robotstøvsuger fra Harald Nyborg. Teknologien dengang var til at lukke op og sk… i, og resultatet var også derefter. Den satte sig fast, og jeg skulle bruge længere tid på at gøre selve maskinen ren, end det tog mig at støvsugepå traditionel vis.

Så er der altså ikke meget fidus i det!


Heldigvis har de udviklet sig helt vildt, og er i dag ret intelligente i deres tilgang til rengøring

Hvorfor købe en robotstøvsuger?

I mit tilfælde var det af 3 primære årsager:

 • Jeg har støvallergi og vil gerne have rengjort oftere end én gang om uge
 • Robotstøvsugeren kan køre når ingen er hjemme
 • Den gør det sjovt at gøre rent igen

Hyppigere rengøring

Med en robotstøvsuger kan du forudprogrammere hvor ofte du gerne vil have den til at køre. Teoretisk set kan du lade den køre hver dag, men da komponenterne, trods alt slides ved brug, ville jeg nok mene det er lidt overambitiøst.

Jeg lader min køre 2 gange om ugen og så “spot cleaning” og rengøring med moppe efter behov.

Det er særligt en fordel når du har støvallergi at der ikke samles ligeså meget støv som hvirvles op når du bevæger dig i hjemmet.

Du behøver ikke være hjemme

For de bedste robotstøvsugere behøver du ikke være hjemme for at lade den køre. Den vil sætte sig  i gang på dit ønskede tidspunkt (eller du kan gøre det gennem en app hvis du sidder på kontoret og aftaler at få gæster senere).

Typisk gør jeg det at jeg sætter den til at køre om morgenen. I praksis rydder jeg gulvet for ting, støver hurtigt af med en støvklud de steder støvsugeren ikke kan nå (og tager overflader) og så sætter jeg den i gang. 

Det tager måske ca. 10 minutter, før jeg sætter den i gang og så tager jeg afsted på arbejde. 

Herefter kører den som planlagt i ca. 40 minutter, hvorefter jeg får besked om at den har gennemført rengøringen. Hvis jeg har lyst kan jeg løbende følge med i på appen, hvor langt den har kørt. 

Vær opmærksom på:

Selvom robotstøvsugeren sagtens kan køre uden om ting på gulvet, får du en bedre rengøring, jo færre ting den skal køre udenom.

Det er sjovt at gøre rent

Jeg kan sagtens tage mig selv i at se robotstøvsugeren som en medhjælper. Jeg sætter den derfor i gang med en rengøring, og sørger herefter hurtigt at gå i gang med at tørre støv af og rengøre køkkenbord, hvor jeg egentlig i høj grad bare lader det falde ned på jorden hvorefter “Roberta” kommer og støvsuger det op for mig – det er sgu da teamwork 🙂

Hvordan klarer min robotstøvsuger dørtrin

Dørtrin er en udfordring for robotstøvsugerne. Det samme er trapper. 

Der er ret stor forskel på hvor gode de er til at håndtere dørtrin. Nogle modeller kan klare dørtrin op til ca. 2 cm, andre kan stort set ikke køre over dørtrin. Fælles for dem alle er dog at de ikke kan klare trapper. 

Personligt bor jeg i lejlighed med 4 steder med forhøjninger:

 • En lille metal overgang ud til køkkenet (under 1 cm)
 • Et dørtrin mellem stue og gang (Ca. 2 cm)
 • Et dørtrin til soveværelset (Ca. 2 cm)
 • Et højt trin ud til badeværelse grundet gulvvarme (Ca. 6 cm)

Overgangen til køkkenet er helt uproblematisk. Den kører stort set fuld fart hen over. 

Dørtrinet mellem stue og gang kan den have lidt svært ved at komme over, hvor den over forsøger sig flere gange. Det er i og for sig ikke noget problem, men måske dens rengøringsmønster ændrer sig eller forlænges grundet besværet den har med det. 

Dørtrinet til soveværelset er udformet med en anelse højere kant. Det gør at den opfatter det som en væg og at den ikke vil gå over den. Min simple løsning er at tage badmåtten og lægge ved indgangen når der skal støvsuges. Så glider den ligeså let over. Bonussen er at bademåtten også støvsuges 🙂

Ud til badeværelset har jeg et højt trin. Jeg kunne sikkert udforme en rampe, men har valgt at jeg på disse 3 kvm nøjedes med at støvsuge manuelt efter behov. Det allerværste kan tages med støvekosten, imellem rengøringerne. 

Kan du smide den gamle støvsuger ud?

Støvsuger og støvsugerslange

Ja og nej.

Robotstøvsugeren vil med garanti give dig indtrykket af et renere hjem til hverdag. 

Dog er der et par steder der fortsat halter:

Evnen til at tage hjørner, paneler, møbler og sugeevnen.

Så vil du gerne helt i dybden, er der altså fortsat behov for en løsning med en “normal” støvsuger. Jeg vil dog mene at håndstøvsugere som Dyson efterhånden er blevet så gode at du kan nøjedes med en sådanne kombination, hvis det er fordi du er ude efter at komme af med din gamle støvsuger. 

LÆS OGSÅ: Støvsuger test (bedst i test)

Robotstøvsuger test – Hvilken robotstøvsuger er bedst i test 2020

Helt konkret har jeg testet Xioami S50 robotstøvsugeren.

S50 er desværre udgået og erstattet af S5 Max – det giver kun fordele til _stort set_ samme pris

Tager man de officielle kilder på robotstøvsugere har blandt andet danske Tænk og norske Tek.no testet robotstøvsugere og givet dem karakterer baseret på en lang række parametre såsom rengøringsevne, brugervenlighed og støj for at kåre bedste robotstøvsuger.

Men hvilken robotstøvsuger skal du vælge?

Ud fra testresultater hos tænk er Vorwerk Kobold VR200 vinderen.

Når jeg så alligevel har valgt Xiaomi S5/S50 er det af 3 årsager:

 • Du får efter min mening ikke en bedre robotstøvsuger til prisen
 • De udvikler kraftigt på app’en, som gør at der hele tiden kommer ny funktionalitet
 • Der er et stort dansk community med tips og tricks – du kan ansøge > (åbner i en ny fane)”>her>>

Min anbefaling vil være baseret på testresultater, budget og brugertilbagemeldinger. Bedst i test hos TÆNK er Vorwerk Kobold VR200 (Er udgået juni 2020, nærmeste efterfølger er VR300). Bedst i test hos tek.no er Xiaomi S5/S50. Severin RB7025 Chill er bedste billige robotstøvsuger.

Severin RB7025 Chill
799kr.
 • 4.8 ud af 5 hos roboteksperten
 • Billig
 • Batteri op til 100 minutter
 • Ingen smarte funktioner
 • Har svært ved hår
Xiaomi S5 Max
2983kr.
 • 5 ud af 5 hos roboteksperten
 • God app
 • God til dørtrin
 • Begrænset moppeeffektivitet
 • Ikke testet af TÆNK
Kobold VR300
5894kr.
 • Positive anmeldelser
 • Bedst i test hos TÆNK
 • God til dyrehår
 • Dyr
 • Svært ved sprækker

Robotstøvsuger tilbud

Det er ikke ofte at der er slagtilbud på robotstøvsugerne som er kåret som bedst i test. Kendte modeller fra f.eks. roomba finder et naturligt lavt leje, da der er god afsætning i dem for forhandlerne, og knap så meget i fortjeneste. Men det er kun til din fordel. 

Du kan dog være heldig at fange en godt tilbud på de mindre kendte modeller, til gengæld aner du så ikke hvordan den støvsuger før du får dem hjem. Bilka og Power og Elgiganten er nogle af de fysiske butikker, der har dem på lager hvis du gerne vil ud at se dem inden du køber. 

Ellers er det nok online at du finder de bedste tilbud.

Robotstøvsuger hundehår

Hundehår – ja faktisk alt langt hår er robotstøvsugernes værste fjende. 

Langt de fleste robotstøvsugere baserer sig ikke alene på sugeevne men også børster, til at støvsuge med. Både hovedbørste og sidebørste(erne) bliver viklet ind i hårene.

Det er som regel ikke et problem på nogle få støvsugninger, men over tid forringer det støvsugernes evne til at gøre ordentligt rent.

Der er en simpel løsning på det:

Rengøring af din robotstøvsuger efter hver tur. Jeg forstår udemærket hvis man ikke gider dette – men jeg bruger ca. 2 minutter på at tømme beholderen og rense børsterne efter hver tur. Det sikrer at den kører optimalt hver gang. 

Gider du ikke dette, kan du formentlig vente til hver 5 tur, eller også skal du have dig én som baserer sig primært på sugeevne. Bedste model her er efter min mening: 

Hvor skal robotstøvsugeren stå?

Let’s face it – det bliver aldrig en køn genstand. Derfor giver det god mening at gemme den af vejen. Det kan være flere steder, men én af de mere efterspurgte steder er at få den i sokkel i køkkenet. Der findes flere gode løsninger til dette. Nemmere er det dog at få den under sengen eller et større møbel i stuen. Jeg har selv benyttet det sidste. 

Xioami S50 robotstøvsuger test

Efter utallige timers research faldt jeg på denne model. Den kaldes også for S5, og vil man have den i sort i stedet for hvid, hedder den S55. Den er efter min mening det bedste køb til prisen. 

Bestilling og levering

Xiaomi er et kinesisk mærke, og du kan ofte finde den billigst på f.eks. Aliexpress. Det var også her jeg bestilte min først, men jeg endte med at afbestille grundet lang forsendelse, evt. ekstra  moms+told og tvivl om garanti. Så det endte med at blive fra proshop i stedet, hvor den blev leveret dagen efter bestilling. 

Pakken ser således ud:

I den er robotstøvsugeren, ladestation og lidt tilbehør:

Den er super simpel at samle og herefter er det bare at vælge placering. Den skal som udgangspunkt have op til 50 cm i begge sider af ladestationen – men jeg tror jeg har ca 15. cm i hver side og ca. 5 cm frihøjde. Det fungerer helt perfekt. 

Første gang du bruger den skal den kobles på dit wifi. Det er en anelse langtrukkent, med mange klik undervejs. Jeg scannede QR koden i manualen for at komme i gang. 

Undervejs skal du have givet den et navn:

Herefter burde alt se således ud:


Et par tips:

Slå “map saving mode” til. Det gør at den arbejder lidt hurtigere og du kan nemt sende den steder hen hvor du vil have rengjort. 

Sæt cleaning mode. De fleste kører den sikker på standard, men da den oftest kører når jeg ikke er hjemme kører jeg den på turbo. Der larmer den dog væsentligt mere. 

Herefter er det bare at klikke på clean, hvorefter den går i gang. 

Du kan på kortet se hvor langt den er kommet i processen:

Støder den på udfordringer undervejs vil du få besked om det på appen:


Årsagen var denne her:

Jævnlig rengøring

Efter hver / hver anden tur rengører jeg den. Det sker ved at fjerne hår fra siderullen, hovedrullen, aftørring af sensorer og tømme skraldespanden. En gang om måneden skyller jeg HEPA filterer under vandhanen, og sikrer det er tørt inden jeg kører robotstøvsugeren igen. Du kan se denne video af hvilke komponenter, der skal tjekkes igennem, og hvordan det gøres:

Anre funktioner

Moppefunktionen kan være god til at friske gulvet lidt op, give det lidt væske og fjerne overfladisk snavs. Det kan dog på ingen måde erstatte en gulvvask og regn ikke med at det fjerner mere end dagsgamle pletter på gulvet. Det fungerer simpelt ved at du fylder moppe tilbehøret med vand og klikker det på. Det kan være en fordel at gøre kluden våd inden den sættes på. Jeg bruger primært min uden moppefunktionen. 

Navigation

Navigationen er imponerende at følge med i. Du behøver ikke rydde gulvet helt for møbler, da den intelligent og nænsomt sagtens kan navigere mellem dine møbler. Denne video giver dig indtryk af navigationen og støjniveauet (som er noget under en almindelig støvsugers). Se video her:

Udfordringer:

Jeg kan en gang imellem opleve at robotten ikke findes når jeg åbner appen. Løsningen er relativ enkel:

Genstart robotstøvsugeren ved at slukke og tænde den igen på tænd/sluk knappen. Det tager ca. 1 minut og så er den klar til brug. Som jeg har skrevet i artiklen skal man også være opmærksom på dørtrin. Så gør klar til at du muligvis skal tilpasse hjemmet en anelse til din nye robotstøvsuger. 

Konklusion

Til langt de fleste som vil have en god og alsidig støvsuger vil jeg anbefale S5 Max (den opdaterede udgave af S5/S50).

Severin RB7025 Chill
799kr.
 • 4.8 ud af 5 hos roboteksperten
 • Billig
 • Batteri op til 100 minutter
 • Ingen smarte funktioner
 • Har svært ved hår
Xiaomi S5 Max
2983kr.
 • 5 ud af 5 hos roboteksperten
 • God app
 • God til dørtrin
 • Begrænset moppeeffektivitet
 • Ikke testet af TÆNK
Kobold VR300
5894kr.
 • Positive anmeldelser
 • Bedst i test hos TÆNK
 • God til dyrehår
 • Dyr
 • Svært ved sprækker

Har du spørgsmål – så skriv endelig – så forsøger jeg på bedste vis at svare 🙂

Opsummering
Robotstøvsuger test
Emne:
Robotstøvsuger test
Opsummering:
Test og sammenligning af robotstøvsugere. Konkret test af Xiaomi S5 robotstøvsuger
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *