Der findes et hav af a-kasser, der alle kæmper om at få dig som medlem. De kan sikre dig økonomisk hvis du bliver ledig eller hvis du ikke kan få job efter endt studie. I så fald ender du med en check på den gode side af 10.000 kr. i stedet for risikoen for slet ikke at få noget eller få kontanthjælp.
Indholdsfortegnelse
- 1 Listen over A-kasser:
- 2 Hvilken a-kasse er bedst i test? Tjek som minimum disse 3 ting!
- 3 Med eller uden fagforening
- 4 Hvorfor være medlem af en fagforening?
- 5 Liste over fagforeninger i Danmark
- 6 Flest medlemmer
- 7 Fordele ud over medlemsskab
- 8 Gratis som studerende
- 9 Satser for udbetaling
- 10 Lønsikring
- 11 Lønsikring uden om a-kassen
- 12 Hvordan skifter man a-kasse?
Langt de fleste økonomiske eksperter i Danmark anbefaler du tegner medlemskab af en fagforening for at sikre dig økonomisk i tilfælde af du mister dit job.
Meld dig til en a-kasse INDEN du bliver ledig, da du skal have 12 måneders anciennitet før du bliver ledig for at have ret til 2 års dagpenge. 3 ud af 4 på arbejdsmarkedet er allerede medlem af en a-kasse, mon ikke det er på tide du får valgt den rigtige for dig?
Listen over A-kasser:
A-kasse | Trustpilot | Læs mere |
---|---|---|
Ovenstående viser et overslag over antallet af medlemmer samt et udsnit af de mest populære a-kasser. Listen er ikke udtømmende. Som du nok kan se er selve a-kasse prisen meget lig hinanden. Det fungerer således at de enkelte a-kasse frit kan tage den pris de gerne vil, men grundet den hårde konkurrence om medlemmer er der ikke den helt store varians, medmindre du tager et kig på de helt store aktører på markedet.
Hvilken a-kasse er bedst i test? Tjek som minimum disse 3 ting!
Der findes rent faktisk en vinder på forhånd. Det tidligere “Arbejdsdirektoratet” har for 3 år i træk kåret min a-kasse til den bedste a-kasse i Danmark, baseret på at have de mest tilfredse medlemmer. Der findes ingen officiel vinder efter overgåelse til “Udbetaling Danmark i 2015.
Jeg vil dog anbefale dig på at kigge på 3 ting når du beslutter dig for hvilken a-kasse du vælger:
1. Hvor mange medlemmer har a-kassen?
Jo flere medlemmer, der er i en a-kasse, des større mulighed har de for en alsidig profil med flere medarbejdere, der er specialiseret. Det kan betyde at hvis du f.eks. gerne vil rejse til udlandet med dine dagpenge, at a-kassen har en dedikeret ressource til dette. Ofte kan deres hjemmeside give et peg i retning af hvor store a-kassen er.
2. Hvordan håndterer de deres medlemmer?
Tjek hvilke ting de kæmper for, for deres medlemmer. Hvordan håndterer de kundernes henvendelser på f.eks. Trustpilot og facebook? Her er Frie funktionærer topscorer for både a-kasse delen og fagforening
3. Hvilke tillægstjenester får du?
Når man kigger på priserne på a-kasser er de meget ens. Det er derfor ikke udelukkende prisen du skal lade afgøre valget, men også tillægsydelserne. Er der f.eks. mulighed for juridisk hjælp til opsigelser, ansættelseskontrakter, uberettiget fyring og andet? Har de mulighed for lønsikring, særlige grupper relevante for dig fag, hjælp til ansøgninger, eller gratis billetter til sports events?
Gør op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig.
Med eller uden fagforening
Der er intet krav til at vælger en a-kasse med fagforening. A-kassen er det eneste, der skal til for at du kan ansøge om dagpenge hvis du bliver ledig. Se længere nede i artiklen om du bør tilvælge og være medlem af en fagforening samtidig. Nogle arbejdspladser har desværre en tendens til at tvinge de ansatte til at være medlem af både a-kassen og fagforeningen.
Hvorfor være medlem af en fagforening?
Du skal vælge at være medlem af en fagforening hvis du ønsker ekstra rådgivning. Det kan være i form af juridisk hjælp ved afskedigelser, gennemgang af kontrakt ved nyansættelse eller ved generelle spørgsmål til trivsel og rettigheder. Fagofreningen giver dig en ekstra sikekrhed i forhold til rådgivning frem for en “simpel” a-kasse.
Liste over fagforeninger i Danmark
Følgende A-kasser har en fagforening tilknyttet: ASE, Lederne, Frie Funktionærer og Det faglige hus
Flest medlemmer
Baseret på tal fra december 2015 (udgivet april 2016) er den a-kasse, der har fleste medlemmer er Faglig Fælles A-kasse efterfulgt af HK. Det er de helt store tunge drenge, der desværre også er blandt de dyreste. Kristelig fagforening og ASE er dog også godt med og a-kasser som lederne, det faglige hus og CA har de senere år haft stor procentvis fremgang.
Fordele ud over medlemsskab
Se på hvilke fordele de enkelte a-kasser tilbyder udover medlemsskabet. Hos det faglige hus, CA og HK får du blandt andet adgang til billigere forsikringer. Det faglige hus har også gratis billetter til en en række sportsevents. MA tilbyder rådgivning om pension og udvidet åbningstider i København hvor du får adgang til WebDirect, lokale og gratis kaffe.
Gratis som studerende
Langt de fleste a-kasser tilbyder gratis medlemskab som studerende. Nogle går så langt i deres markedsføring at de tilbyder at fjerne den sædvanlige karenstid når du er færdiguddannet og give dig penge fra den første ledighedsdag. Meld dig ind senest 1 år før dit studie slutter for at sikre dig dagpenge på dimittendsats efter endt studie.
Satser for udbetaling
Der findes 2 forskellige satser hvis du bliver ledig på fuld tid. Den ene sats er som studerende (dimittendsats), den anden som almindelig lønmodtager. Satsen er ens for alle a-kasserne medmindre du har tilvalgt lønsikring, og dagpengesatser for 2017 er som følgende:
Heltid, lønmodtager = 849 kr. pr. dag svarende til 4245 kr. pr. uge.
Heltid, dimittendsats (uden forsørgerpligt) = 607 kr. pr. dag svarende til 3035 kr. pr. uge.
A-kasserne deler lønperioderne op i enten 4 eller 5 ugers perioder – så regn med mellem ca. 16000 og 20000 pr. måned – før skat.
Lønsikring
Du kan hos langt de fleste a-kasser tilkøbe dig mulighed for at få sikret en større del af din løn hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver. Det koster fra ca. 340 kr. om måneden at sikre en løn på ca. 30.000 kr. om måneden. Du skal opfylde en række krav såsom at have været ansat i 12 måneder inden tegning af forsikringen og så må du ikke blive opsagt de næste 6-9 måneder.
Gør op med dig selv hvor afhængig du er af den løn du får nu kontra at sætte penge til side hvis du bliver fyret. Ofte kan det ikke svare sig, medmindre du har en stærk formodning om at du bliver fyret inden for en overskuelig fremtid.
Lønsikring uden om a-kassen
Det er nu også muligt at sikre sig op til 80% af din løn og samtidig helt undgå alle de komplicerede regler ved a-kassen. Du skal opspare anciennitet i minimum 6 måneder og kan så få op til 3×6 måneders udbetaling. Det er Fri Forsikring, der står for ordningen.
Hvordan skifter man a-kasse?
Over 80.000 skifter a-kasse hvert år. Du skifter a-kasse på samme måde som du skifter mobilabonnement. Du tilmelder dig simpelthen den nye a-kasse, så sørger de for at opsige den gamle a-kasse så du ikke kommer til at hænge på at skulle betale for to a-kasser.
0 kommentarer