Postkasse – hvilken skal du vælge? Den ultimative guide til valg af postkasse

top besked

topbesked

Der findes et par store udbydere af postkasser i danmark, men hvilken postkasse skal du vælge og hvad skal du være opmærksom på i forhold til montering, regler og vedligeholdelse?

Jeg har forsøgt at skabe den mest omfattende guide til postkasser og opstilling for villaejere – men er der spørgsmål, der er ubesvaret – så stil dem nedenfor og jeg vil forsøge at besvare det.

Mest populære modeller:

Allux 6000
499 kr.
+Meget populær
+God kvalitet
+Falmer ikke
+Billig
+Inklusiv stander
+Kan bruges med Ruko lås
Allux 5000
249 kr.
+Populær
+Solid
+Falmer ikke
+Holder posten tør
-Ingen stander
 
Allux 600
999 kr.
+Pænt design
+God kvalitet
+Plads til pakker
-Bund/hylde kan ikke justeres
 
 

Den ny postkasselov 2010 med effekt fra 1. januar 2012

Efter lovændringen i 2010 hvor postkassen skal placeres ved skellet til nærmeste offentlige vej er det pludselig blevet noget mere synligt med postkasser langs vejene.

Hvad er hovedemnerne i postkasseloven i forhold til opsætning af postkasse?

Navngivning – Din postkasse skal have navneskilt på postkassen. Her er efternavn væsentligt og et lovmæssigt krav – andre detaljer som fornavn, stilling og eventuelt logerende bør medtages men er ikke et krav. Jo flere oplysninger du har, des større er sandsynligheden får at du får den rette post.

Har du endnu ikke navn på din postkasse – kan du få nogen rigtige fede varrianter her:

Brevindkastet – Benytter du brevindkast i dør skal brevindkastet være min. 65 cm fra dørens underkant, og maksimalt 175 cm. Er det en almindelig postkasse, skal den være fastgjort, beskyttet mod fugtindtrængen og være monteret til indkasthøjde mellem 100 og 120 cm. Brevindkastet skal som udgangspunkt vende ud mod vejen, dog kan du stille det vinkelret mod adgangsvejen såfremt det generer adgangsvejen til din villa eller rækkehus.

Fastgørelse og sikring Postkassen skal være fastgjort til mur, hegn eller stander og skal være være sikret, således at uvedkommende ikke kan få adgang til postkassen gennem brevindkast eller ved at postkassen ikke kan aflåses.

Tilgængelighed – Sørg for at der ikke er grene, blade eller stakit eller andet i vejen for at postbuddet kan aflevere posten til dig (fri og uhindret adgang). Sørg ligeledes for at det er tilstrækkelig belyst til at dit postbud kan orientere sig om husnummer, navne og indkast.

Dispensation – Er du bevægelseshæmmet eller handicappet kan du søge dispensation hos kommunen om at få din post til døren. Kommunen kontakter herefter post danmark hvorefter du skal give mulighed for at postbuddet kan aflevere posten i brevsprække eller brevkasse i din dør.

Placering af postkasse – Postkassen skal placeres nemt tilgængeligt ved skellet til nærmeste offentlige vej.

Hvad sker der hvis jeg ikke har en postkasse, eller den er opstillet forkert?

Afhængig af hvor emsig dit lokale postbud er, kan du risikere at brevet sendes retur til afsenderen og i værste fald at du efter postlovens §28 bliver straffet med bøde.

Hvad hvis brevet ikke kan være i postkassen?

I så fald bliver brevet forsøgt afleveret på din bopæl. Er du ikke hjemme afleveres en seddel om at du kan afhente brevet senere på posthuset. Her er angivet et tidsrum du kan afhente fra og til (som regel ca. 14 dage)

Praktiske overvejelser i forhold til postkassens funktion

Størrelse – Hvor stor en postkasse har du brug for? Skal der være plads til flere dages post og reklamer? Skal postkassen kunne modtage pakker?

Sikkerhed – Hvilken type lås sidder der på? Vil du f.eks. kunne omkode den til din husnøgle og er den sikker nok til at modstå simple forsøg på tyveri?

Kvalitet – Kan postkassen holde i mange år – med andre ord hvilket materiale er postkassen lavet af – og hvor lang tids garanti er der fra producentens side?

Typisk findes postkasser i 4 forskellige materialer: Zink, aluminium, kobber, og rustfrit stål. Alle typer er holdbare, men har forskllige egenskaber. Aluminium, rustfrit strål og kobber er særligt holdbare. Hold dig fra postkasser lavet af ubeskyttet jern/stål.

Designet – Det første man møder vil ofte være postkassen. Den kan være anonym, rustik, US mail typen eller en helt anden type. Er det væsentligt for dig?

Postkasse mærker, modeller og tilbud

Der findes et hav af postkasser, så mit råd vil være at tage udgangspunkt i ovenstående krav – og så søg derefter de enkelte producenters postkasser igennem (mefa og allux), Du kan være heldig at der er et særligt tilbud på postkasser – men da der er forholdsvis få leverandører kunne jeg forestille mig at priserne er relativt ens.

Jeg har snuppet et par billeder af løsninger som jeg dog har anonymiseret så det ikke er muligt at se navnet på beboerne. Det burde gerne give en smule inspiration til hvad der er af løsninger derude.

En løsning hvis du ellers har aflukket din grund med stakit helt ud til skellet er en simpel brevsprække. Den anden siden bør være aflåst efter den gældende postlov og du skal huske navneskilt på brevsprækken.

Brevkasse i dør

Den klassiske røde postkasse. Denne her med lidt lir i form af postsymbol og et klistermærke med blomster. Det her er vel nok den mest velkendte form på en postkasse. Om den så lige skal være rød, grøn eller de mere klassiske farver som grå, hvid eller sort er op til dig.

Rød postkasse

Den anonyme grå postkasse. De kan fås i form af blank eller rug metal.

Grå postkasse på stakit

Boks løsningen som et tårn med mulighed for aflevering af større eller mindre pakker. Det giver den fordel at du kan modtage pakker uden at skulle på posthuset – selv om du ikke er hjemme. Det kræver som oftest du er en del af en mærkeordning som du kan læse mere om længere nede på siden. Der er både fordele og ulemper ved dette.

Pakkepostkassen er ikke som dyr som du tror – kan fås hos Coop her>>

postkasse tårn til pakker

Derudover er der også den klassiske US Postal postkasse – kendt fra utallige amerikanske film og tv-serier. En amerikansk postkasse udstråler noget specielt –  en model, der også er ved at blive udbredt i Danmark.

Amerikansk postkasse – US Postal Postkasse – kan du få her>>

US postal postkasse

Post i postkassen – reklamer og aviser i hoveddøren

Jeg kunne ikke lade være med at lægge mærke til denne her skiltning da jeg tjekkede de forskellige postkassers udseende.

Reklamer gennem hoveddør

”Aviser og reklamer skal leveres gennem hoveddør” – Holder den i byretten? Jeg må tilstå at jeg rent faktisk ikke har kunnet finde dokumentation for at det kan lade sig gøre. Man kunne forestille sig at postkassen og postkasseloven var dedikeret til breve, hvorfor at det fortsat skulle være muligt for andre leverandører end post danmark at benytte andre / de gamle postkasser. Hos mange af dagbladene har de accepteret at gå med til levering ved hoveddøren, men hvordan det forholder sig hos reklameleverandørerne – ved jeg ikke.

Krav til postkassen og brevsprækken

Postkassen og brevsprækken skal have en størrelse så de største standardstørrelse kuverter kan passere. Post Danmark typegodkender ikke længere postkasser, men der er en fælles EU standard kaldet DS/EN 13724, der angiver regelsæt for udformningen af postkasser og brevsprækker. Denne skulle være relativ kompliceret, ikke tage række for en række alternative udformninger og postkasser og meget andet. Kort fortalt skal du som forbruger ikke tænke væsentligt over udformningen af postkassen, men dog sikre dig at:

–          Breve af standardstørrelser kan passere frit uden at blive skadet

–          Uvedkommende ikke kan få adgang til indholdet gennem brevsprække eller hovedåbning

–          At den er vandtæt

–          At indkastet ikke har skarpe kanter som reklame eller postomdeleren kan skære sig på

Farven på postkassen

Farven du vælger er helt op til dig – men tænk over et par praktiske ting når du vælger farven.

Sort: Som regel flotte postkasser og en variant der er flere og flere af. Husk at du med en sort postkasse ikke kan bruge standard label prints til navn på postkassen – da teksten her som regel er sort.

Hvid: En klassiker, der dog hurtigt bliver beskidt at se på.

Grå: En anelse kedelig – men god til at skjule den er beskidt – og formentlig en farve, der aldrig vil gå af mode

Rød og andre pang farver: En klassiker, der lægges mærke til på godt og ondt. Farven vil formentlig falme med tiden.

Mærker på postkassen – hvilke er smarte at have?

Jeg vil dele det her op i 3 dele. Post-specifikke mærker, reklamer nej tak mærker og særlige mærker:

Post specifikke mærker:

Post Danmark har indført en relativ ny ordning kaldet modtagerflex. Her kan du modtage pakkepost, selvom du ikke er hjemme på et på forhånd aftalt sted. Det kræver så at du sætter et klistermærke på din postkasse, hvor det aftalte sted i form af en bogstavkode fremgår.

Modtagerflec C mærke

Det er jo genialt nok, bortset fra at du gør tyve opmærksomme på at du kan have pakker stående et sted og at risikoen for pakken overgår til dig så snart postdanmark har stillet pakken der. Jeg ville med andre ord være meget varsom med brug af postmærket.

Reklamer nej tak:

Disse findes i flere forskellige former, nogle grønne fra forbrugerbladet tænk, andre lyserøde med angivelse af årstal – f.eks. Reklamer nej tak. Der findes som udgangspunkt to forskellige gældende mærker – reklamer nej tak og reklamer og gratisaviser nej tak.

Reklamer nej tak 2012-2013

Mærkningen siger næsten sig selv – bemærk dog at du stadig vil få reklame fra kommune, stat, kirke, nødhjælpsorganisationer og andet reklame med samfundsmæssig interesse. Du tilmelder dig ordningen på dit lokale posthus, og du får automatisk tilsendt mærker du skal klistre på postkassen.

Særlige mærker:

Det her er nok den mest interessante del. Det består af to dele: Den første – som har været i medierne, delt på facebook og meget andet – Der er tale om at du skal holde øje med din postkasse om der bliver sat særlige afmærkninger eller klistermærker som skulle angive om du eks. Har en tyverialarm, værdifuldt indbo eller andet – som vejledning til tyve. Jeg tror ikke selv på historien, men vil du være sikker på du ikke bliver holdt øje med så tjek din postkasse for mærker du ikke selv har sat.

Det andet er præventive mærker du selv kan påsætte. Her tænker jeg på nabohjælp, billeder af hund, alarmskilte og eventuelt også beskyttelsesmærker til oplysning til brandmænd mv. Hvis du har husdyr. Da postkassen er noget af det første en tyv ser kan det give god mening at afmærke denne med sikringsanordninger. Det kan gøre at tyven går direkte videre til næste hus – uden at undersøge dit nærmere.

Her vogter jeg - schæferhund alarm til postkasse

Husnøgle til postkassen

Vær opmærksom på hvilken låsecylinder din postkasse leveres med. De helt billige postkasser har som oftest en anden type nøgle end din husnøgle, der ofte er en RUKO nøgle. Tjek derfor om du får en 5-stiftet eller 6-stiftet RUKO låsecylinder med, således at du kan gå ned med enten hele postkassen eller blot låsen til en låsesmed, der så kan omkode låsen, således at du slipper for mange forskellige nøgler. Jeg forstår godt hvis man tænker det er en unødig omkostning, men over mange år er det altså meget rart det er samme nøgle, også hvis du skal have andre til at passe huset og du skal have kopieret nøgler – så er det kun én du skal have kopieret i stedet for mange forskellige.

Rengøring og vedligeholdelse af postkassen

Som udgangspunkt er postkasser relativt vedligeholdelsefrie, og tåler stort set alt slags vejr. Som hovedregel skal du rense din postkasse med en opvredet klud med opvaskemiddel og have en god låseolie klar til at smøre cylinder og hængsler, 1-2 gange årligt. Du kan vælge at polere postkassen med bilvoks for at holde den skinnende og sikre at snavs ikke sætter sig så let.  Har du ikke været opmærsom ved montering af din postkasse og stillet den direkte under et træ, der sveder harpiks eller du får mos / alger kan det være nødvendigt med andre midler (f.eks. rensebenzin og rodalon).

Rust på postkasse

Oplever du at din postkasse ruster vil jeg anbefale dig at du kontakter producenten, da de efter har relativt gode garantordninger i forhold til udefrakommende rust. Er det et ukendt mærke kan det være den er produceret _for_ billigt, og ikke egnet til det danske vejr. Langt de fleste postkasser er varmegalvaniseret og dermed beskyttet af et lag zink, der stort set aldrig ruster – dog kan det være at postkassen er blevet beskadiget ved slag, hvorfor den kan ruste de steder hvor beskyttelsen er ødelagt. Vil du selv fjerne rusten og beskytte den efterfølgende kan du gøre følgende:

Let overfladerust:

Køb den billigste Autosol du kan finde – Gnid Autosolen på det angrebne område til det er helt væk. Køb en maling med med zink og mal henover det område du har behandlet med auto sol. Er din postkasse i en bestemt farve, så skal du efterfølgende købe den farve der passer til. Du kan som oftest få farvekoden af viden af producenten af din postkasse. Vil du have bedre beskyttelse – så køb en gang klarlak og sprøjt til sidst.

Større rustpletter:

Som udgangspunkt kan det være svært at redde, men køb noget sandpapir og slib helt ned til du ikke længere kan se noget rust overhovedet. Det skal være helt væk – ellers vil det komme igen efterfølgende. Udfør herefter processen beskrevet under Let Overfladerust.

Stander til postkassen

Postkassen behøver ikke blive monteret på en decideret postkassestander, men skal fastmonteres, således at den er sikkert fastgjort. Når det er sagt findes der flere forskellige standere som du kan montere din postkasse på. Nogle er udformet som et omvendt U (bøjlestander), andre blot en pæl i jorden enten født med et T-beslag, eller hvor du så skal bruge et beslag rundt om for at sikre postkassen til pælen. Du kan til Mefa postkasser få mange forskellige standere og et decideret vægbeslag også. Se udvalget af beslag til de mest gængse postkasser her.

En vandtæt postkasse

Man skulle tro at alle postkasser var vandtætte. Sådanne forholder det sig desværre ikke. Da jeg ikke har mulighed for at teste alle postkasser er jeg afhængig af brugertilbagemeldinger. Her fremgår det at modellerne Allux 5000 og Allux 6000 holder posten tør.

Post i ferien

Det behøver ikke være et problem med en fyldt postkasse, der inviterer til at tyven kommer fordi postkassen er ved at flyde over med reklamer eller post. Der findes rigtig mange gode muligheder og en del af dem er gratis.

Post og ferie i Danmark:

Skal du på ferie i danmark kan du vælge at lade naboen tømme postkassen, få én person til at tømme postkassen for dig og eftersende posten i gratis konvolutter fra post danmark, få post danmark til at opbevare din post i op til 30 dage eller få en midlertidig omadressering af post i op til 6 måneder. Bemærk at reklamer, ugeaviser, pakker og anbefalede breve ikke bliver videresendt. Du kan få mere information på posthuset

Post og ferie i udlandet:

Skal du på ferie i udlandet bliver det en anelse mere kompliceret. Bedst er hvis du kan få en anden til at tømme postkassen for dig, da du ellers kan blive opkrævet tillægsporto fra de lokale postvæsen i det land du befinder dig i. Det bliver beregnet som prisforskellen mellem dansk porto og prisen for forsendelse til den midlertidge adresse i udlandet. Du kan også risikere at der er post, der havner i ingenmandsland, da posten måske først kommer frem efter du er taget hjem til danmark igen. Servicen er gratis fra post danmarks side.

Kan jeg droppe postkassen og nøjes med en digital postkasse?

Desværre er det ikke muligt kun at have en digital postkasse endnu, omend jeg tror det er på vej med e-boks, nemid og andre digitale tiltag. Du kan oprette en digital postkasse på borger.dk og den kan flettes sammen med din e-boks. Digital postkasse er allerede tvungen for firmaer, så mon ikke vi snart ser et lignende tiltag for borgere og at man dermed helt kan undgå den traditionelle postkasse hvis man ønsker det?

Navneskilt og husnummer til postkassen – dørskilte eller label print?

Der findes mange forskellige løsninger på navn på postkassen eller indgangsdøren. Langt den mest almindelige jeg har set er label print – formentlig fordi den er billig og let tilgængelig. Der findes mange firmaer, der tilbyder label print, endda med logoer og andet sjov – så  tjek mulighederne ud, inden du vælger selv at printe fra dymoen. Du kan også sagtens få et graveret navneskilt, som enten er specifikt til din postkasse eller som kan limes på. Labels eller wallstickers har en forventet levetid på ca. 5 år hvor en graveret løsning, naturligvis kan holde længere tid. Der findes også de mere simple løsninger som sprittusch (nok ikke den mest holdbare) eller et hjemmelavet design gennem en lamineringsmaskine. Der er med andre ord et hav af muligheder for at få et dørskilt eller navneskilt samt husnummer til din postkasse.

Få navneskilte til din postkasse her>>

Alarm / ringeklokke til postkassen

Ok – nu er vi lidt ude i gadgets til postkassen. Men på samme måde som man kan få en lyssensor i garagen, der tænder lys ved bevægelse kan man til postkassen få en trådløs alarm til næsten ingen penge – og den virker! Det fungerer på den måde at du lægger en sensor med 3xAAA batterier postkassen, der registrerer bevægelse og så sender signal videre til “ringeklokken” som du har inde i huset, der ligeledes er batteridrevet. Når du så får post ringer klokken. Det er nyttigt hvis du vil vide når du får post / reklamer eller hvis du gerne vil sikre dig at fange de personer, der prøver at smide skrald / nytårskrudt i din postkasse.

Allux 6000
499 kr.
+Meget populær
+God kvalitet
+Falmer ikke
+Billig
+Inklusiv stander
+Kan bruges med Ruko lås
Allux 5000
249 kr.
+Populær
+Solid
+Falmer ikke
+Holder posten tør
-Ingen stander
 
Allux 600
999 kr.
+Pænt design
+God kvalitet
+Plads til pakker
-Bund/hylde kan ikke justeres
 
 

Hvilken postkasse har du?

Har du en særligt flot eller fed løsning eller tips og tricks til andre vedrørende deres postkasse så skriv en kommentar nedenfor eller send mig billedet af din postkasse løsning. Jeg håber du har kunne bruge guiden.

Opsummering
Postkasse guide
Emne:
Postkasse guide
Opsummering:
Guide til valg af den rigtige postkasse og gældende lovgivning
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

Cykelpumpe test

Cykelpumpe test

Her får du komplet guide til valg af cykelpumpe: Og: Dybdegående test af den mest solgte cykelpumpe - SKS...

eGO el-ladcykel

eGO el-ladcykel

Ladcykler kan blive for billige - og det var min oplevelse med Ego Classic Retro ladcyklen. En cykel som endte...

3 Kommentarer

 1. Lone Grube Hansen

  Har jeg overset noget eller skriver du slet ikke noget mht. vandtæthed. Jeg prøver at finde en postkasse der er vandtæt, men det virker slet ikke som noget der betragtes som relevant. Der er mange der ikke er det…

  Svar
  • admin

   Hej Lone,
   Tak for at du tog dig tid til at skrive. Jeg forsøger at tydeliggøre det i artiklen. Allux 5000 og Allux 6000 har begge brugertilbagemeldinger om at de holder posten tør.
   Mvh Anders

   Svar
 2. Lone Grube Hansen

  Undskyld. Jeg havde overset det afsnit.
  Du skriver det dog ikke som et punkt under Allux 6000 som du gør ved 5000.Jeg synes at det er meget afgørende og virkelig underligt at det ellers er meget svært at finde noget om vandtætte postkasser…
  Men tak for svar. Nu ved jeg hvad jeg skal købe 🙂

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *