Sommerdæk Test – Læs inden du køber nye dæk!

top besked

FDM er ude med anbefalinger om at skifte til sommerdæk og har i 2024 foretaget en test med hele 16 dæk i størrelsen 215/55 R17 W/Y.

Hvorvidt om det kan betale sig at skifte fra vinterdæk til sommerdæk – illustrerer denne video fra Dækbranchen Danmark meget godt:

Videoen er en anelse lang – men resultaterne taler for sig selv 🙂

Jeg synes personligt at det er lidt ærgerligt at de ikke nævner præcis hvilket dæk, der er brugt til henholdsvis sommerdækket og vinterdækket. Det nytter jo ikke at man tager et middelklasse sommerdæk og et topklasse vinterdæk og teste mod hinanden. Men lad det nu ligge – uanset hvad – så er der stor forskel!

Direkte til vinderen

Continental PremiumContact 7.

Ulempen ved de her test er at de foretages til én specifik størrelse, og det er ikke sikkert du kan finde dækket til netop din bil. 

Se om du kan få dem til din bil her>>

Hvad udgør et godt sommerdæk?

Kvaliteten og blødheden af gummiet er en væsentlig parameter for hvor godt dækket er. Det er svært at vurdere som privatperson – så hold dig til de test, du kan finde på nettet.

Det er særligt evnen til at aflede vand, bremse på våd vej, og kørsel på tør vej, der udgør et godt sommerdæk. Sommerdækket skal være godt til at forhindre eventuel aquaplaning.

Med eller uden fælge?

Når du bestiller dæk er der som udgangspunkt ikke fælge med. Du kan dog tilkøbe fælge (stålfælge koster ca. 400 kr. stykket) – og bestiller du dem samme sted som du bestiller dæk bliver de som regel monteret og afbalanceret – så du bare skal bytte rundt på sommer og vinterdæk. 

Pålidelige testkilder

Der er flere, der tester dæk i forskellige dele af Europa. Det der er rigtig godt ved FDMs test – er at den er baseret på danske forhold. 

Det har jeg selv gjort

Jeg fik et søm gennem de dæk som min bil var leveret med. Med 35.000 km på banen var det ved at være tid til nye dæk. De kunne sikkert godt have holdt sæsonen ud, men i stedet for en tvivlsom lapning eller kørsel på reservedækket investerede jeg de rundt regnet 2.000 kr. for 4 nye dæk.

På dette tidspunkt var det også Continental, der var det bedste dæk.

Goodyear efficientgrip compact

Jeg endte med at bestille Continental EfficientGrip Compact – uden fælge – af 2 grunde:

  1. Flotte EU resultater
  2. En fornuftig pris pr. dæk og pæne resultater hos FDM

Når du bestiller online kan du vælge at få dem sendt til et autoværksted  / dæksted, i nærheden af dig. De fleste tager omkring 500 kr. for komplet skift og afbalancering af hjul / dæk samt bortskaffelse af dine gamle dæk. 

Relevante Artikler:

Punkterfri dæk til ladcykel

Punkterfri dæk til ladcykel

Hvis du nogensinde har prøvet at stå med et punkteret dæk på din ladcykel - så ved du hvor frustrerende det er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *