Pulleyhjul montering – guide samt video

top besked

topbesked

Mine gamle Pulleyhjul var efterhåndet blevet mere spidse en tippen på en slagterkniv – så det var på tide med en udskiftning!

Se selv her:

gammelt pulleyhjul

De nye pulleyhjul (Rollerboys BBB) var lidt anderledes 🙂

lower pulley bbb rollerboys

Til gengæld var det knap så let at finde ud af hvilke pulleyhjul jeg skulle vælge som erstatning – og hvordan de skulle monteres..

Derfor denne guide til montering af pulleyhjul….

Hvornår skal du skifte Pulleyhjul?

Der er ingen faste regler for hvor længe pulleyhjul kan holde. Det kommer an på hvilket vejr du kører i, hvor mange kilometer du kører og kvaliteten af pulleyhjulene.

Spidst pulleyhjul

Du bør skifte dem når takkerne begynder at være slidte – gerne før en mig – når først de er blevet så spidse som på billedet er giver de unødigt slid på kæden og selvom pulleyhjulet ikke decideret trækker kæden – kan du risikere en mindre stabil eller hoppende kæde hvis ikke pulleyhjulet får ordentligt fat mellem kæden.

Sådan afmonterer du dine pulleyhjul

Det er ret simpelt at både afmontere og montere nye pulleyhjul. Det største besvær i det – ligger i at tage baghjulet af og den mængde olie som du uundgåeligt kommer til at få smurt dine hænder ind i.

Et par tips:

  • Sørg for at have en pap plade eller klud under cyklen / kæden, så den ikke kommer til at slæbe langs jorden mens du skifter pulleyhjul
  • Find et stabilt sted hvor bagsvinger kan stå, så du kan bekymre dig kun om pulleyhjulene og ikke balancen på cyklen.
  • Hav værktøjet klar (inklusiv dine nye pulleyhjul – hvis du er ved at skifte dem.

Du starter med at tage bagjulet af. Herefter bliver kæden løs og du kan afmontere pulleyhjulene. Jeg har bedst erfaring med at skifte ét ad gangen, da kæden så bliver nogenlunde på plads. Du skal bruge en lille umbraco nøgle til at afmontere pulleyhjulet.

Du kan se en video af hvordan det gøres her:

Pulleyhjul montering

Inden du monterer nye pulleyhjul, skal du sikre dig at det nye hjul har samme indvendige hulstørrelse som det gamle. Det gøres ret simpelt ved at tage den skrue, du netop har taget ud og sætter igennem den nye bøsning. Det skal passe ret præcist – du må således ikke opleve at den kan flytte sig rundt inde i hullet. De fleste pulleyhjul leveres med adaptere, der gør at de kan tilpasses netop den gearserie du sidder med – uanset om det er Shimano, Campagnolo eller SRAM.

Når du har tjekket det – så er det bare at montere pulleyhjulet. Der skal nogle gange mørkles lidt med det for at få det korrekt ind i kæden – men det lykkedes som regel relativt hurtigt.

Du kan se videoen af hvordan det monteres her:

Sådan finder du det rigtige pulleyhjul

Ærlig talt – det kan være lidt noget ged at finde ud af. Især hvis du har en ældre gearserie – som jeg blandt andet havde.

Jeg gjorde følgende – og bestilte så hos cykelpartner.dk:

  • Tæl antallet af tænder
  • Find ud af hvilket mærke din gearserie er

Herefter kan du finde nogen pulleyhjul, der passer til flere forskellige gearserier.

Jeg købte denne her til 10 tænder og har du 11 tænder kan du bruge denne her. De har begge 4 sæt adaptere, der tilpasser bøsningen til fere forskellige geargrupper. Så burde du være godt sikret.

Test og anmeldelse af Pulleyhjul

Der findes mig bekendt ingen danske test, der sammenligner rullemodstanden (eller mangel på samme) på tværs af flere forskellige pulleyhjul. Det er derfor svært at kåre det bedste pulleyhjul

Det du vil støde på når du søger efter pulleyhjul er de “klassiske” pulleyhjul og de “keramiske” pulleyhjul – hvor sidstnævnte er lettere og skulle glide bedre.

Hvis er entusiast er det helt sikkert også korrekt. Om det er merprisen på 100 kr. for et sæt værd? – det må du selv vurdere.

Jeg har valgt disse keramiske pulleyhjul fra BBB, da prisforskellen er så lille – og kan de holde lidt længere – eller kan jeg slippe for at tage dem af og rense dem grundet en lukket /forseglet pakning – så er det det værd for mig.

Rollerboys bbb keramiske pulleyhjul

I praksis har jeg ikke kunne mærke forskel på rullemodstanden på disse og de gamle pulleyhjul.

Løbende vedligeholdelse af dit pulleyhjul

Som udgangspunkt er pulleyhjul ret vedligeholdelsesfrie. Du kan dog med fordel give dem en gang cykelolie, for at sikre at de kører gnidningsfrit.

Hvis du føler at de ikke kører helt gnidningsfrit kan du afmontere dem og affedte dem. Brug evt. lampeolie / petroleumsolie som du lægger dem ned i – efter at have fjernet evt pakninger. Rens delene for skift – giv det en gang god olie og monter delene igen.

Køb dem med returret og prisgaranti

Køber du dine pulleyhjul hos cykelpartner får du (i ubrudt emballage) 365dages returret og prisgaranti.

God fornøjelse med monteringen!

Opsummering
Dato
Primære produkt
Rollerboys bbb pulleyhjul
Min vurdering
51star1star1star1star1star
Produkt
Rollerboys bbb pulleyhjul
Pris
DKK 169
Tilgængelighed
Available in Stock

Relevante Artikler:

Cykelpumpe test

Cykelpumpe test

Her får du komplet guide til valg af cykelpumpe: Og: Dybdegående test af den mest solgte cykelpumpe - SKS...

eGO el-ladcykel

eGO el-ladcykel

Ladcykler kan blive for billige - og det var min oplevelse med Ego Classic Retro ladcyklen. En cykel som endte...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *