Anbefalede produkter
Kabelsok
Spiralsamler
Kabelboks
Kabelkanal
Væk med ledningerne!
Indholdsfortegnelse
Jeg hader det rod det skaber – med ledninger fra router, antenne, fjernsyn og pc, der ligger og samler støv.
Måske du kender det?
Uanset – Her får du en guide til nogle af de produkter du kan bruge hvis du gerne vil få skabt lidt orden på kaosset – herunder en komplet guide til opsætning af en helt almindelig kabelskinne/ledningsskjuler.
Det skule både give et pænere hjem og mulighed for at få gjort ordentligt rent.
Sådan får du gemt ledningerne af vejen
Den optimale løsning
Det bedste råd jeg kan give er at tænke det så meget som muligt ind i forbindelse med du renoverer din lejlighed eller hus og få de nødvendig kabler til strøm, antenne og internet fræset ind i væggen. Få hellere for mange stik end for få – så du har mulighed for at flytte rundt – uden at du skal have sat lange kabler op.
Når du får lavet gulvlister kan du overveje om ikke du skal vælge nogen, der kan fungere som kabelkanaler. Det giver dig stor fleksibilitet senere hen. Det er lidt dyrere end almindelige fodlister – men disse kan fås fra 67 kr. pr. meter. De fås som et helt samlesæt, så det kan blive rigtig pænt. Derved får du mulighed for at gemme så meget ledning af vejen som overhovedet muligt.
Det næstbedste
Har du ikke mulighed for at tænke det ind fra starten er det næstebedste at få ledningerne skjult efterfølgende. Enten via små kabelskinner som du monterer på væggen, via deciderede ledningsskjulere eller gennem strips.
Montering af ledningsskjuler – som kabelskinne (Sådan fjerner du de store og lange ledninger)
Efter et lynnedslag stod min gamle antenneforstærker af og jeg besluttede mig for at nu skulle der kables “rigtigt”. Det vil sige – i en Yousee installation – at der føres et kabel direkte fra indgangskilden til routeren.
Jeg havde bare et problem – indgangskilden var i soveværelsen – routeren i stuen.
Til formålet har jeg valgt en “helt almindelig” kabelkanal – i hvid plast.
Skal du have samme type – er der 2 ting der er vigtige at være opmærksom på:
- Den skal være relativ nem at åbne – dog ikke så nem at den ikke kan holde et evt. pres fra kabler.
- Det er en klar fordel, hvis der i forvejen er boret huller til at skrue den fast.
Hvis ikke den er nem at åbne – risikerer du (hvis du nogensinde skal lave om på din installation) – at du kommer til at hive skruerne ud af væggen eller at plastikken flækker.
Hvis ikke der er boret huller i forvejen – er den sværere at montere. Her vil jeg anbefale dig at forbore nogle små huller undervejs og så med sandpapir på bagsiden, sikre dig at al plastikken er væk, så den kan ligge fladt mod væggen.
Jeg havde valget mellem disse 2 modeller:
Jeg tog modellen til højre – hvilken synes du er pænest?
Du kan bestille flere steder fra – og prisen er relativt ens. Se evt. disse to muligheder:
Anbefalede produkter
Kabelkanal 34X18mm hvid
Kabelkanal 15X15mm hvid
3 tips til montering
- Skru den fast. Lad være med at tage den “nemme” løsning med lim eller dobbeltklæbende tape. Enten holder det ikke i længden eller også efterlader det grimme mærker / risiko for puds/væv, der kommer med når du måske en dag skal have det ned. Hullerne vil heller ikke være pæne – men de kan trods alt fyldes ud igen, uden større besvær.
- Når du sætter kabelbakkerne op, kommer de som regel i længder af 2 meter. Skal du eksempelsvis sætte en kabelkanal op op 3 meter, skal du altså have et stykke på 2 meter og et stykke på 1 meter. Tricket er nu at du sætter “låget” til kabelskinnerne forskudt. Det vil sige at du først sætter bunden på 2 Meter op, herefter bunden på 1 Meter. På 2 Meter stykker sætter du 1 meters låget på først, herefter 2 meters låget. Fordelen ved at gøre det på denne måde er at du ikke så let kan se overgangene – og derved får et pænere resultat.
- Hjørner skabes bedst ved at du anskaffer dig en skærekasse og en lille nedstryger. Det gør det i det hele tage væsentligt nemmere. Skærekassen bruger du til at skære listerne i 45 graderes vinkel, der hvor hjørnerne skal mødes. Det lyder svært – men det er det ikke når du først er i gang. Du kan også gøre det at du klipper en lille firkant ud og så bøjer låget henover – se nedenfor:
Du kan også gøre det at du skære i smig. Se nedenstående:
Du skal bruge et par ting til at montere ledningsskjuleren:
- Skruer i passende længde og til den rigtige type materiale
- Målebånd
- Skruer, der passer til det materiale du skal sætte det i
- Skærekasse ved hjørner (eller bøj låget)
- Nedstryger
- Kraftig saks eller bidtang
- Evt. en Dremel (minislibemaskine)
- Evt. Boremaskine og rawplugs
- En god portion tålmodighed
Du starter helt simpelt ved at opmåle det stykke du skal sætte op.
PS: Du har på forhånd naturligvis købt kabelbakker og har et ca. mål…
Når du har afstanden skærer du ledningsskjuleren over i den længde du skal bruge. Det er her du skal bruge skærekassen 🙂
Det kan være en fordel at tegne på både kabelbakkens låg og selve kabelbakken, da du derved ikke risikerer at låget forskubber sig.
De steder hvor listerne mødes i 90 grader, kan du med fordel klippe siden af i den længde som den tilstødende kabelkanal er. Er der steder undervejs hvor du gerne vil have et kabel i eller ud, benytter du samme fremgangsmåde med at klippe et stykke af siden af kabelkanalen. Herefter kan du som regel vrikke det sidste stykke af. Dette er illustreret i nedenstående video:
Herefter er det bare at skrue listen på plads med 2-4 skruer – afhængig af længden. I langt de fleste tilfælde kan du klare det ved at at skrue den i. Men du kan være uheldig og være nødt til at vore et hul og sætte rawplugs i først.
En Dremel er på ingen måde livsnødvendig, men den kan give nogle flottere og blødere udskæringer, og har du skæve vægge eller andre forhindringer du vil pænt uden om – Kan Dremelen gøre forskellen 🙂 Se f.eks. nedenfor hvordan det kan komme til at se ud hvis du ikke har det rette værktøj til opgaven – og en lidt for doven elektriker…
Du kan selvfølgelig også bruge nedstrygeren til samme formål.
Resultater
Du kan se resultatet her før:
Og her resultatet efter:
Særligt med antennekabler skal du passe på ikke at bøje det ALT for hårdt. Så kan du komme til at skade lederen indvendigt. Så vælg ikke en for lille kabelkanal.
Et lille tip ved montering hvis dit kabel falder ud – er at sæt det fast med tape, som du så tager af undervejs som du får sat låget på kabelkanalen. Se nedenfor:
Sådan får du gemt de mindre ledninger af vejen
Hvis du har mulighed for at samle tingene oppe under et bord – kan du med fordel bruge strips. De er billige, fleksible og holder stærkt. Se her hvordan jeg eksempelvis har samlet både stikdåse og kabler under mit bord ved brug af strips:
Hvis du af en eller anden årsag ikke har det godt med at bruge strips kan du i stedet benytte skjulere som disse til dine stikdåser og til kablerne kan du samle flere kabler i ét – i en såkaldt kabelsamler. Her eksempel på en hvid kabelsamler. Psstt… Denne kabelsok fra Kabelmix er efter min mening noget pænere 🙂
Kabelsamleren har den fordel i forhold til strips at det er nemmere at tage kablet ud igen – eksempelvis hvis du har en bærbar computer hvor du af og til gerne vil have strømforsyningen med dig. Nedenfor en spiralsamler vist i sort:
Anbefalede produkter
Kabelsok
Spiralsamler
Kabelboks
Kabelkanal
Har du selv erfaringer med nogle produkter eller gode hjemmelavede løsninger – så del dem gerne nedenfor 🙂 Tak!
Har du nogen idé til hvordan man pænest får orden på ledninger til tv i et ophæng, som både kan hives ud fra væggen og svinge 180 grader?
Når tv’et trækkes væk fra sin oprindelige position har ledningerne jo brug for at var lange nok til at kunne følge med – men når tv’et sidder tæt til væggen vil ledningerne ikke kunne side strakt, så hvordan skal det mon gøres?
Hej Martin,
Mit umiddelbare bud vil være strips. Lidt afhængig af hvor meget længde, der er brug for / til rådighed – skal de tilsluttede kabler evt køre i nogle “strips løkker”, hvor de ikke er spændt hårdt fast, men blot guidet. Det giver lidt mere fleksibilitet, og kan sikre at kablerne ikke ryger ud under eller til siden af skærmen, når den er på plads.
Mvh Anders