Igen i år er FDM ude med anbefalinger om at skifte til vinterdæk og har foretaget en test med hele 35 dæk i to forskellige størrelser.
Indholdsfortegnelse
Hvorvidt om det kan betale sig – illustrerer denne video fra Continental meget godt – med 3 forskellige typer biler med henholdsvis sommer og vinterdæk. Videoen er en anelse lang – men resultaterne taler for sig selv 🙂
Jeg synes personligt at det er lidt ærgerligt at de ikke nævner præcis hvilket dæk, der er brugt til henholdsvis sommerdækketn helårsdækket og vinterdækket. Det nytter jo ikke at man tager et middelklasse sommerdæk og et topklasse vinterdæk og teste mod hinanden.
Direkte til vinderne
Ultragrip 9 (UG-9) bliver kåret som testvinder til mikro og mini klassen og Continental TS850 (der efterhånden har nogen år på bagen) bliver kåret som testvinder til mellemklassen.
Hvad udgør et godt vinterdæk?
Kvaliteten og blødheden af gummiet er en væsentlig parameter for hvor godt dækket er. Det er svært at vurdere som privatperson – så hold dig til de test, du kan finde på nettet.
Mønsteret er den anden del. For at kunne holde sne væk og aflede regn bedst muligt er lamellerne konstrueret på en måde der er optimal til dette.
Et godt vinterdæk afhænger også af hvordan du har tænkt dig at bruge det. Til helt almindelig brug er kørsel på våd vej ved kolde temperaturer det vigtigste for langt de fleste.
Med eller uden fælge?
Når du bestiller dæk er der som udgangspunkt ikke fælge med. Det betyder at du først gang du køber vinterdæk skal have bestilt med fælge. Medmindre du har særlige behov vil jeg som udgangspunkt – særlig til vinterdæk anbefale dig at benytte stålfølge.
Pålidelige testkilder
Der er flere, der tester dæk i forskellige dele af Europa. Det der er rigtig godt ved FDMs / Motors test – er at den er baseret på danske forhold. Det vil sige primært våd vej og så selvfølgelig også tør vej, sne og is.
Det har jeg selv gjort
Sikkert på samme måde som dig selv, var jeg også på jagt efter billige vinterdæk – mit “eneste” krav – var at de skulle have opnået et godt testresultat.
Jeg fandt hurtigt ud at der var relativ stor prisforskel, og at du undervejs skal tage stilling til om du skal have det med fælge, samt om hvor du gerne vil have det monteret.
Jeg endte med at bestille UltraGrip 9 hos dækbutikken.dk – med fælge – af 2 grunde:
- Det var nemt at sikre jeg bestilte til den rigtige bil – en Citroen C1
- Prisen var blandt de bedste – med fri fragt og prisgaranti
De har på forsiden en simpel vælger “Find dine stålfælge”. Her vælger du din bil hvorefter den kommer på prisen på 4 stålfælge. Lige nedenunder kan du så vælge hvilke dæk du vil have på. Her kommer den selv med forslag om testvinderne UG-9 og Continental TS850. Jeg endte med Ultragrip 9 grundet den samlede bedste bedømmelse. Efterfølgende har jeg fundet ud af de støjer væsentligt mindre end de sommerdæk jeg havde på i forvejen.
Herefter _kan_ du vælge at få dem sendt til et dæksted. Personligt fandt jeg en biks ved mit arbejde, der monterede dem for 300 kr. Men du kan også vælge én af de partnere de foreslår. Hjulene er monteret og afbalanceret når du får dem og 100% klar til montering.
Jeg synes det virker en anelse rodet og svært at genneskue hvad prisen er for montering / ombytning af vinter / sommerdæk – men det er naturligvis op til dig.
Min samlet pris for 4 testvindende dæk med montering 3580 kr.
Prøv at høre dit lokale dæksted om de kan gøre det til samme pris 😉 – Jeg tror godt du kan regne med at spare mindst 500 kr.
Selve dækskiftet
Husk at bede værkstedet om at afmærke dine gamle dæk når de afmonterer dem. De skal opbevares enten på dækhotel – eller alternativt derhjemme hvor de har bedst af at ligge ned.
God vinter!
0 kommentarer