Behandling af træbordplade

Uanset om det er første gang du skal behandle din træbordplade eller vedligeholdelse fordi den er ved at se brugt ud – så er det stort set samme proces.

Her får du guide til hvordan du skal behandle din bordplade første gang og et konkret eksempel med video, samt før / efter billeder af en behandling.

Det skal du bruge:

det skal du bruge træbordplade

Første gang du skal behandle bordet

Skal du behandle din bordplade for første gang med en oliebehandling skal træet udvandes. Det gør du ved at tørre det over med en fugtig klud og herefter tørre bordpladen.

Inden du monterer bordpladen skal du påføre olie både på bordpladens unde og overside – hele pladen skal faktisk have olie – og gerne i rigelige mængder.

Påfør det første lag olie og efter 30 minutter påfører du et lag mere (mens det gamle lag, der endnu ikke er tørt sidder der). Efter yderligere en ½ time fjerner du det overskydende olie – indtil bordpladen føles tør. Efter 12 timer er bordpladen klar til den endelige behandling

Den endelige behandling består af slibning med fint sandpapir (ca. korn 200), aftørring af slibestøvet og herefter smører du et tyndt lag olie på.

Efter 30 minutter tørres det af. Gentag efter 6-8 timer, lad bordpladen tørre i et døgn – hvorefter pladen er klar til brug. Vil du have den meget hvid / blank – og bruger du hvid olie skal du påføre flere lag

Valg af olie

De mest populære mærker er Junckers og Faxe:

Junckers (flere farver)
Ca. 140 kr.
Prisgaranti hos DecoFarver
Faxe (natur)
Ca. 120 kr.
Prisgaranti hos DecoFarver

Vedligeholdelse af træbordpladen

Min bordplade så således ud efter 2 år:

ridser og mat look træbordplade

Småridser og et ”træt look”.

Du kan gøre følgende for at shine den op igen:

Start med at gøre bordet rent ved brug en klud vredet i opvaskemiddel.

Tør efter med en køkkenrulle så du får det sidste smuds væk. Du vil jo nødig have gamle rester under det lag olie du skal til at påføre 🙂

Sæt malertape på alle de dele, der ikke skal males (køkkenvask, kogeplader, stænkpanel mv).

malertape afdækning

Åbn din rustikolie og rør rigtig godt rundt (vær helt sikker på der ikke sidder rester af maling i bunden)

Er din træbordplade meget ridset eller har den mærker bør du slibe den ned. Sørg for at slibe HELE pladen jævnt og ikke kun der hvor der er ridser. Har du en ridse der er 1mm dyb bør du altså tage 1mm af hele bordpladen. Ellers får du en fordybning i pladen og det er hverken praktisk eller ser kønt ud.

Dyb svampen ned i malerbøtter og gnid/slib olien ned i træet. Brug ikke alt for meget – det du blot kommer til at bruge tid på at tørre det overskydende af. Omvendt skal du naturligvis heller ikke bruge så lidt at træet ikke får nok olie.

bord med overskydende olie

Se denne video for påføring:

Efter påføringen venter du ca. en ½ time og begynder så at tørre det overskydende af med en tør klud eller køkkenrulle.

Her er det vigtigt at du tjekker særligt hjørner og samlinger, og sikrer at olien bliver tørt så jævnt af som muligt. Ellers risikere du klumper/skjolder efterfølgende.

Her billede af den endelige resultat:

færdigt resultat træbordplade

Min egen behandling fjernede ikke dybe ridser og mærker – der skal du slibe hele bordpladen ned og starte behandlingen som var den ny (der kan du så undlade at afmontere bordpladen og smøre undersiden – selvom den sikkert ville have godt af det :-))

Daglig rengøring af bordpladen

Træbordpladen er med ovenstående behandling faktisk relativt holdbar i forhold til at være vandafvisende. Et par ting du skal undgå:

 • Rødbedesaft
 • Rødvin
 • Ting der står natten over og er våde i bunden
 • Våde serpentiner

Med andre ord – brug din sunde fornuft. En træbordplade, der er behandlet er ikke ligeså holdbar som en laminat bordplade – men som regel en del kønnere!

Tilbage til rengøringen:

Almindelig vredet klud med opvaskemiddel tager langt de fleste ting. Det, der ikke kan fjernes med dette / sæbespåner / brun sæbe skal slibes ned og genbehandles.

Hakker og mærker i bordpladen

Taber du noget i din køkkenbordpladen kan du være heldig at træet kan rejse sig igen hvis du pårfører rigeligt med vand. Lad en lille ”vandpyt” ligge på mærket på bordpladen – gerne natten over – og se om ikke træet rejser sig igen.

Har du tips og tricks du gerne vil dele med andre – så kom endelig med dem nedenfor  – Tak!

Junckers (flere farver)
Ca. 140 kr.
Prisgaranti hos DecoFarver
Faxe (natur)
Ca. 120 kr.
Prisgaranti hos DecoFarver
Opsummering af artiklen:
Behandling af træbordplade
Emne:
Behandling af træbordplade
Det burde du nu vide:
Hvordan du behandler din træbordplade første gang og hvordan du klarer den løbende vedligeholdelse - også hvis der kommer mærker / hakker i bordet.
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Endnu en artikel af:

Skribent: admin

Del dette indlæg på

4 Kommentarer

 1. Hej.
  Jeg med et godt resultat brugt din vejledning mht. behandling af rå egetræsplanker, men jeg har et enkelt spørgsmål. Det sidste step vor man skal gentage behandlingen efter 6-8 timer, må der ikke gå længere tid?

  Send Svar
  • Jo, det må der gerne – det skal bare være nogenlunde tørt inden du behandler igen.
   Mvh Anders

   Send Svar
 2. Jeg har et spørgesmål. Jeg har olieret mit bordplade for første gang og det gik helt galt. Den skinner nogen steder og der er “lak pletter” på. Hvad skal jeg gøre nu? Kan den reddes?

  Send Svar
  • Hej Urszula,
   Jeg vil råde dig til at tage fat i producenten af den olie du har brugt og høre dem ad. Men mit umiddelbare bud vil være at lade det tørre og derefter slibe det ned til at du får et relativt ensartet look, for herefter at forsøge igen på ny med flere tynde lag.
   Mvh Anders

   Send Svar

Send en Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *