Uanset om det er første gang du skal behandle din træbordplade eller vedligeholdelse fordi den er ved at se brugt ud – så er det stort set samme proces.
Her får du guide til hvordan du skal behandle din bordplade første gang og et konkret eksempel med video, samt før / efter billeder af en behandling.
Indholdsfortegnelse
Det skal du bruge:
- Junckers eller Faxe Bordpladeolie
- En ren og tør klud eller køkkenrulle
- En nylonsvamp (Alm. køkkensvamp)
- Evt. Sandpapir korn 180 / 200
- Malertape
- En rørepind ell. lign
Første gang du skal behandle bordet
Skal du behandle din bordplade for første gang med en oliebehandling skal træet udvandes. Det gør du ved at tørre det over med en fugtig klud og herefter tørre bordpladen – sørg for den er helt tør – evt. natten over.
For at sikre dig mod evt. rejste fibre, kan du vælge at slibe bordpladen med fint sandpapir – korn 120-180.
Inden du monterer bordpladen skal du påføre olie både på bordpladens under og overside – hele pladen skal faktisk have olie – og gerne i rigelige mængder.
Påfør det første lag olie og efter 30 minutter påfører du et lag mere (mens det gamle lag, der endnu ikke er tørt sidder der). Efter yderligere en ½ time fjerner du det overskydende olie – indtil bordpladen føles tør. Efter 12 timer er bordpladen klar til den endelige behandling
Den endelige behandling består af slibning med fint sandpapir (ca. korn 200), aftørring af slibestøvet og herefter smører du et tyndt lag olie på.
Efter 30 minutter tørres olie af. Gentag med ny olie efter 6-8 timer, lad bordpladen tørre i et døgn – hvorefter pladen er klar til brug. Vil du have den meget hvid / blank – og bruger du hvid olie skal du påføre flere lag
Valg af olie
De mest populære mærker er Junckers og Faxe:
Junckers findes i flere farver. Jeg har valgt den hvide rustikolie. Du finder billigste pris hos PriceRunner nedenfor:
Faxe har også flere varianter. Til sammenligning er prisen på en hvid Faxe Olie:
Min bordplade så således ud efter 2 år:
Småridser og et ”træt look”.
Du kan gøre følgende for at shine den op igen:
Start med at gøre bordet rent ved brug en klud vredet i opvaskemiddel.
Tør efter med en køkkenrulle så du får det sidste smuds væk. Du vil jo nødig have gamle rester under det lag olie du skal til at påføre 🙂
Sæt malertape på alle de dele, der ikke skal males (køkkenvask, kogeplader, stænkpanel mv).
Åbn din rustikolie og rør rigtig godt rundt (vær helt sikker på der ikke sidder rester af maling i bunden)
Er din træbordplade meget ridset eller har den mærker bør du slibe den ned. Sørg for at slibe HELE pladen jævnt og ikke kun der hvor der er ridser. Har du en ridse der er 1mm dyb bør du altså tage 1mm af hele bordpladen. Ellers får du en fordybning i pladen og det er hverken praktisk eller ser kønt ud.
Dyb svampen ned i malerbøtter og gnid/slib olien ned i træet. Brug ikke alt for meget – det du blot kommer til at bruge tid på at tørre det overskydende af. Omvendt skal du naturligvis heller ikke bruge så lidt at træet ikke får nok olie.
Se denne video for påføring:
Efter påføringen venter du ca. en ½ time og begynder så at tørre det overskydende af med en tør klud eller køkkenrulle.
Her er det vigtigt at du tjekker særligt hjørner og samlinger, og sikrer at olien bliver tørt så jævnt af som muligt. Ellers risikere du klumper/skjolder efterfølgende.
Her billede af den endelige resultat:
Min egen behandling fjernede ikke dybe ridser og mærker – der skal du slibe hele bordpladen ned og starte behandlingen som var den ny.
Der kan du så undlade at afmontere bordpladen og smøre undersiden – selvom den sikkert ville have godt af det 🙂
Daglig rengøring af bordpladen
Træbordpladen er med ovenstående behandling faktisk relativt holdbar i forhold til at være vandafvisende. Et par ting du skal undgå:
- Rødbedesaft
- Rødvin 🍷
- Ting der står natten over og er våde i bunden
- Våde serpentiner
Med andre ord – brug din sunde fornuft. En træbordplade, der er behandlet er ikke ligeså holdbar som en laminat bordplade – men som regel en del kønnere!
Tilbage til rengøringen 🧹
Almindelig vredet klud med opvaskemiddel tager langt de fleste ting. Det, der ikke kan fjernes med dette / sæbespåner / brun sæbe skal slibes ned og genbehandles.
Hakker og mærker i bordpladen
Taber du noget i din køkkenbordplade, kan du være heldig at træet kan rejse sig igen, hvis du påfører rigeligt med vand. Lad en lille ”vandpyt” ligge på mærket på bordpladen – gerne natten over – og se om ikke træet rejser sig igen.
Har du tips og tricks du gerne vil dele med andre – så kom endelig med dem nedenfor – Tak!
Gå i gang med det samme, og få en flot bordplade indenfor 1 uge. Du kan få det hele her:
Behandling af egetræsbord
Særligt behandling af egetræsbord bliver jeg ofte spurgt om. Her er det et godt og billigt vidundermiddel – Guardian ædeltræsolie. Det får suveræne tilbagemeldinger hos COOP fra forbrugerne, i form af let påføring og flot resultat. Ud fra hvad jeg har kunne researche mig frem til er det ofte det producenterne af bordpladerne anbefaler og så er prisen yderst rimelig for en olie til egetræsbord.
Hej.
Jeg med et godt resultat brugt din vejledning mht. behandling af rå egetræsplanker, men jeg har et enkelt spørgsmål. Det sidste step vor man skal gentage behandlingen efter 6-8 timer, må der ikke gå længere tid?
Jo, det må der gerne – det skal bare være nogenlunde tørt inden du behandler igen.
Mvh Anders
Jeg har et spørgesmål. Jeg har olieret mit bordplade for første gang og det gik helt galt. Den skinner nogen steder og der er “lak pletter” på. Hvad skal jeg gøre nu? Kan den reddes?
Hej Urszula,
Jeg vil råde dig til at tage fat i producenten af den olie du har brugt og høre dem ad. Men mit umiddelbare bud vil være at lade det tørre og derefter slibe det ned til at du får et relativt ensartet look, for herefter at forsøge igen på ny med flere tynde lag.
Mvh Anders
Hejsa.
Skal man silikonere sin håndvask (porcelæns vask) inden man oliere. Eller kan man vente til bagefter.
Du kan risikere at silikonen ikke hæfter hvis den er meget olieret. Så bedste råd vil nok være at måle ud til vasken og så ikke påføre de områder hvor silikonen skal hæfte.
Jeg står og skal gøre en (Acaju rødlig hårdttræ) køkkenplade så sort som muligt. Tænker olie eller bejdse.
I forhold til hvad der bliver mest sort er jeg dog i tvivl. Resultatet skal helst blive så sort som muligt gerne med synlige træ årer, men helst ikke rødbrun som nu. Pladen bliver fuldstændig slebet/afrenset inden jeg begynder behandling og den vil da fremstå som original rød-brun. Den er 20mm tyk og der er rigeligt at slibe på/af.
Nogle råd..?
Mit gæt er at du kan få det mørke look med begge dele. Bejdsen er lidt sværere at arbejde med i forhold til påførsel og efterfølgende lak. Til gengæld formentlig mere holdbar, hvis man ikke bryder laklagene. Alligevel tror jeg at jeg ville holde mig til olie.
Hvilken slags klud skal man bruge til at fjerne den overskydende olie med? 🙂
En der ikke afgiver farve og fnuller. Alternativt kan du benytte køkkenrulle (pas på fnuller)
Når I skriver ‘gentag behandlingen efter 6-8 timer; hvorfra skal man gentage behandlingen, skal man helt tilbage til, hvor den ‘endelige behandling’ starter, altså med slibning eller?
Hej Yvonne,
Det har jeg fået uddybet i artiklen nu her. Det er kun selve olien, der skal påføres igen – ikke selve slibning.
Mvh Anders
Hej
Jeg har olieret mit hjemmelavet plankebord for første gang, men uden at udvande det først. Oliens farve (junckers valnød) har derfor ikke taget ordentligt fat i træet og givet den rigtige farve.. Vil du anbefale at slibe let på træet igen, udvande det, og så give det olie igen, og håbe på at farven kan trænge ordenligt ned i træet? Mvh. Ditte
Hej Ditte,
Ja – det ville jeg nok personligt gøre hvis du kan se at den ikke tager imod behandlingen. Men forhør gerne hos Junkers hvad deres forslag vil være inden du går i gang. God fornøjelse 🙂
Mvh Anders
hej jeg har en 10 år gammel egetræsbordplade i mit køkken. den er behandlet med Ikes olie til bordplader, olien består af linolie, træolie, blyfrit tørremiddel og emulgeringsmiddel. Den har fået et yndet lag ca 4 gange om året. Jeg synes den med årene har fået en let klæbende overflade. Jeg har en mistanke om at det er olien der er “synderen” og jeg vil derfor gerne skifte til Junckers olie. Hvad skal jeg gøre for at få et godt resultat når jeg skifter ?
Hej Helle,
Jeg ville nok slibe ned til et punkt hvor du ikke længere kan mærke at den klæber. Herefter ville jeg påbegynde behandling med Junckers i stedet. Den jeg bruger efterlader i hvert fald ikke umiddelbar en klæbrig overflade (efter det er blevet helt tørt – hvilket godt kan tage nogle dage).
Mvh Anders
Hej!
Jeg har netop givet min spritnye egetræsbordplade Junckers hvidolie – og fortrudt. Jeg er ked af farven, og skulle have brugt olie uden farve.
Hvad kan jeg gøre? Bordpladen er ikke monteret endnu, og har kun fået 1 lag.
Hej Stine,
Øv! Det tør jeg ikke give et præcist svar på. Du kan naturligvis altid slibe pladen til du fjerner olien og så bruge én uden farve.
Mvh Anders
Hej anders .. jeg har et egetræsbord som er blevet “ malet” med Junckers Hvidolie. … jeg ønsker nu at slibe det tilbage til det oprindelige look …og derefter give det en sæbebehandling…
Har du et bud på “ opskriften”
Er der slibing med exentersliber ? …. skal man starter med lav korn størrelse …og derefter højere ?
Er det en udfordring at slibe på en olieret overflade …på samme måde som en lakeret … altså at lakken kan brænde” sig fast i overfladen ?
På forhånd tak
Morten
Hej Morten,
Beklager det sene svar. Mit gæt ud fra mit eget, der er malet med Junckers hvidolie er at det er et meget tyndt lag, der ligger ovenpå. Jeg ville derfor tro du ville kunne slibe det af med sandpapir og ville ikke være nervøs for at det brænder sig fast.
Mvh Anders
Hej
Mit spm er indtil det aller første steg, der hvor ny plade skal fugtes. På Junkers spand, står der, at tørre med godt opvredet klud så man kan se den er jevnt fugtet. Så skal man kun vente i 15 min inden olien konmer på. Du skriver over natten. Jeg bliver usikker. Mvh. Liv
Hej Liv,
Det vigtigste er at den er tør. Det kan den sagtens være efter 15 minutter – men det kan også være længere. Jeg ville nok vente minimum en ½ time.
Mvh Anders
Hej,
Jeg skal i gang med behandling af en køkkenbordplade i amerikansk valnød. Jeg har hertil købt hulkilelister i samme træsort.
Er det anbefalet at man giver listerne samme behandling som bordpladen? Min umiddelbare tanke er ja, men det skader ikke at være sikker.
Mvh Rasmus
Hej Rasmus,
Ja, det vil jeg anbefale – det har jeg selv gjort.
Mvh Anders
Hej
Jeg har et massiv egetræsbord som er sæbebehadlet og det er jeg træt af ,jeg vil hellere have det hvidolie behandlet. Kan jeg det? Og hvad gør jeg?
Vh Lone Pedersen
Hej Lone,
Jeg ville give det en gang trærens og så en slipning. Men hør med producenten af hvidolien, hvad de vil anbefale for deres produkt.
Mvh Anders
Hej.
Jeg har slebet mit Køkkenbord ( eg ) helt ned. Og derefter givet det hvidolie. Hold op det ser ud ! Det er stribet og ude i enderne af bordpladen er det stribet som hvis man har luddet lofter.
Hvad dælan gør jeg ? ☹hjælp !
Hej Betina,
Undervejs kan det godt se sjovt ud – som du ser på min video. Det er svært helt at vurdere uden billeder / video. Mit råd vil være at sørge for at få striberne glattet ud, inden det tørre helt ind.
Mvh Anders
Hej jeg har et egefiner bordplade som er ved at se lidt træt ud, så jeg vil behandle den, men jeg ved ikke hvad jeg skal behandle den med, men jeg kan regne ud du nok vil have et billede, men jeg kan ikke ligge noget op her mvh Jacob
Hej Jacob, Der findes forskellige løsninger til at rengøre / rense – men det kommer også an på om du i samme moment vil lysne eller mørkne det. En søgning på “egetræsfiner behandling” vil guide dig videre. Mvh Anders
Hej, jeg har læst jeres artikel om oliering af en bordplade. I skriver i starten således – “Skal du behandle din bordplade for første gang med en oliebehandling skal træet udvandes. Det gør du ved at tørre det over med en fugtig klud og herefter tørre bordpladen.” hertil går i så ind i selve olieringen af pladen.
Ideen med at udvande sit træ før man overfladebehandler, er for at få fibrene i træet til at rejse sig, hvorpå man så med et stykke finkornet sandpapir (150-180) pudser let hen over træet og fjerner disse fibre. Dette bevirker at man ikke har særligt mange fibre, der måtte rejse sig ved den første gang overfladebehandling, og man kan derved oftest spare 1 gang overfladebehandling.
Jeg syntes ikke at kunne læse dette ud fra jeres ellers fine guide, er det en forglemmelse at i ikke har fået pudse-delen med et stykke sandpapir med, eller ligger der andre fremgangs metoder bag jeres beskrivelse.
– Claus
Hej Claus,
Mange tak for din kommentar. Guiden ud fra hvordan jeg selv behandlede min bordplade. Jeg har tilføjet finpudsningen til guiden. Tak for hjælpen.
Mvh Anders
Hej.
Kan jeg vælge olie som hedder valnød til min bordplade af amerikansk valnød eller vil den blive for “rød” og ikke mørk i løden?
Mvh Mette
Hej Mette,
Det tør jeg ikke rådgive om 🙂 Jeg kan se Junckers har en valnød, så jeg ville kontakte dem direkte og høre.
Mvh Anders
Hej.
Jeg har et egetræsbord, som i flere år har været hvidolieret. Nu vil jeg gerne have den malet med Junkers Antikgrå. Den er slebet ned. Malet efterfølgende med antikgrå 2 gange med 30 min. mellemrum. Tørret overskydende olie væk og tørret et døgn. Malet igen 2 gange med 30 min. mellemrum. Tørret overskydende væk. Looket så rigtig godt ud, og farven er fin.
MEN…. nu da det er tørret helt efter 12-15 timer, kan man se, at bordpladen ikke virker mættet nok af olie i hele overfladen.
Så jeg tænker det skal have en tur mere…. Men kan jeg bruge klar olie nu ovenpå antikgrå?, da jeg ellers tror, at bordet ender med at blive for mørk, hvis den får mere antikgrå.
Mvh. Lenette
Hej Lenette,
Personligt ville jeg ikke være nervøs for at give den en gang med Junckers Rustik olie klar. Som de selv skriver er det til “færdigoliering eller opfrisker”.
Mvh Anders
Dejlig guide.
Jeg har købt et bord i egetræ’s finer, i sildebens mønster.
Det er i udgangspunktet oliebehandlet, men der er kommet grimme hvide mærker, allerede efter en uges brug, så tror ikke Ilva har gennemvæddet det nok.
Vi har haft bordet i en måned, så det er meget nyt og ellers ikke slidt eller kan have fået fedtpletter og ridser mv.
Kan jeg ‘nøjes’ med at slibe lidt på pletterne, vasket bordet ned et par gange, og så påfører et ligeligt lag naturolie over hele bordpladen, tror du?
Eller skal hele bordet slibes ned?
Og så såfald, hvilken retning, nu det er i sildebens mønster?
Mvh. Anne
Hej Anne,
Det kommer an på hvor dybe pletterne er. Er de helt overfladiske – vil jeg mene du kan nøjes med kun at slibe på pletterne. I forhold til retning tør jeg ikke give den eksakte guide.
Mvh Anders
Hej.
Jeg har en sort olieret ege bordplade som eg ønsker at få tilbage til et natur look. Hvordan gør jeg det?
Mvh Malene
Hej Malene,
Den er nok svær – det kommer an på hvor dybt det sorte er trængt ned. Men løsningen er at slibe det ned, indtil du har fjernet det sorte, for derefter at give det en natur behandling.
Mvh Anders
Hej
jeg har sandblæst mit stavlimede egetræsbord for at få et mere råt look – har derefter behandlet den med Junkers “drivtømmergrå” olie – syns den har fået et grønligt skær, som jeg ikke synes om
Mvh Hanne
Hej Anders
Jeg har netop slebet mit egetræskøkkenbord ned og behandler medd Junkers Rustik BordpladeOlie i hvid – men jeg synes ikke, at det bliver ‘hvidt nok’… har du erfaring med, om det ‘bare’ er et spørgsmål om aat fortsætte med at påsmøre lag??
Hej Thomas,
Det er nok et definitionsspørgsmål – men hvis det ikke bliver ligeså hvidt som det i artiklen, er det nok et spørgsmål om flere lag 🙂
Mvh Anders
Hej Anders
Vi tænker, at købe enten en ask elle bøgplade til vores køkken. Vores ønske er, at bordpladen skal fremstå meget hvid, hvor man kun kan ane træets åre.
De hvidolierede plader vi har set, er ikke hvide nok og mit spørgsmål til dig er, kan man, ved hvidoliering af en træplade, få så hvidt et udtryk, som vi ønsker – og hvis ja, hvordan?
På forhånd tak for dit svar.
De bedste hilsner
Heidi
Hej Heidi,
Mit bedste bud vil være at du forsøger med et par prøver af olier og stumper af trætyperne for at se om de kan komme til det niveau i ønsker.
Jeg kender desværre ikke nogle butikker hvor du kan se et bredere udvalg.
God Jagt!
Mvh Anders
Hej
Jeg har været i gang med at behandle min mahogni bordplade.
Den er blevet pudset og vasket, og derefter fået et lag olie til mahogni. Da olien skulle tørres af efter 30 min. var jeg ikke grundig nok, og fik ikke tørret alt det overskydende olie af, og her et døgn efter virker bordpladen helt klistret nogle steder, men tør og tørstig efter mere olie andre steder.
Jeg ville egentlig gerne give den et lag mere, men er i tvivl om de klistrede områder kan tage i mod.
Jeg er i tvivl om jeg kan fjerne det klistrede med vand og sæbe, nedslidning eller blot vente på det måske tørre?
Har du et bud på hvad jeg kan gøre?
Mvh. Stine
Personligt ville jeg vente til det i hvert fald ikke klistrer mere – og derefter slibe fint de steder hvor den havde fået for meget olie, for derefter at give hele pladen et lag mere.
jeg har en hvid pikmenteret bord og stole i eg som har fået for meget smurt på og blevet for hvid hvor dan får jeg det af igen
Hej Inga,
Afhængig af hvor meget for meget kan du forsøge at vaske den ned med opvaskemiddel nogle gange – alternativt skal du slibe det af, og så påføre på ny i et tyndere lag.
Hej
Jeg har brugt Junckers Rustik Bordplade Olie Hvid til mit egetræsbord, men det er blevet en del mørkere end det var som ubehandlet 😖 Hvad kan det skyldes, og hvordan får jeg den hvidpigmdnterede effekt frem?
Hej Kirsten,
Måske du har været for grundig med aftørringen eller brugt for lidt produkt. Du kan evt. (efter det er tørt op) give det et lag mere.
Jeg har et spisebordet sæt, af massivt egetræ og afvaskning det med sæbespåner men sættet har fået et grønligt skær, hvad har jeg gjort forkert, jeg har aftørring med rent vand 🤔😥
Hej Edith,
Jeg kan ikke fortælle dig præcist hvad, der er gået galt, men du kommer nok ikke uden om en slibning af træet og genbehandling.
Mvh Anders
Hej
Min køkkenbordplade i lys egetræ er blevet let slebet og malet med hvid rustikolie fra Junkers ( af ældre årgang) Jeg har ikke tøret bordet efter behandlingen. Nu er der gået 3 dage og malingen er stadig våd. Hvad kan/skal jeg gøre ?.
mvh
kurth
Hej Kurth,
Jeg ville personligt finde et par gamle viskestykker og tørre den så meget som muligt for overskydende rustikolie. Herefter ser resultatet formentlig elendigt ud. Lad det tørre helt ud – formentlig en dags tid – hvorefter du sliber på ny, og herefter påfører det korrekt med aftørring kort efter påførsel.
Mvh Anders