Hvilken autostol er bedst i test 2021

top besked

Med en datter på snart 2 år har jeg været hele research arbejdet igennem for at finde den bedste autostol, både i forhold til sikkerhed, komfort og montering.

Tænk og FDM tester hvert år nye autostole og samlet set er det blevet til denne omfattende guide til den bedste autostol til børn i danmark. Seneste test er fra maj 2020.

Når det kommer til vores børn har du det måske på samme måde som jeg – det skal være det bedste – naturligvis afvejet i forhold til særlig komforten for barnet – og muligheden for at vaske betrækket eller i hvert fald rengøre det relativt let.

Typer af stole

Som udgangspunkt er der 2 typer autostole, fremadrettet og bagudrettet. I danmark er vi store fortalere for de bagudrettede – også til ældre børn – i udlandet benytter man primært fremadrettede undtagen til de helt små børn. Som hovedregel er sikkerheden ved de bagudrettede bedre – men det kommer naturligvis helt an på stolen.

Hvad skal du efter min mening være opmærksom på?

Der er 4 punkter du efter min mening skal være særligt opmærksom på når du vælger autostol

Sikkerhed

Altoverskyggende er naturligvis sikkerheden. Det SKAL være en sikker stol – punktum.

Netop derfor er testende, der ofte er produceret som et internationalt samarbejde essentielle, da sikkerheden testes grundigt ved kollision. Her er det vigtigt at pointere at selepuder generelt set klarer sig væsentligt dårligere end deciderede autostole, da de ingen beskyttelse har ved sidekollision til at aftage kraften af dit barns hoved. Nedenstående video illustrerer sådanne en test – og hvorfor det er vigtigt med sidebeskyttelse.

Isofix

Alle nye biler er udstyret med Isofix. Det er et monteringssystem til autostole som gør de sidder bedre fast og efter min mening mindsker risikoen for fejlmontering. Det er svært til at starte med – men har du prøvet at klikke stolen af og på 3 gange – så tager det ikke mere end 1 minut. Har du isofix i bilen bør du altså også vælge en autostol med isofix. S

Rengøring

Tjek om betrækket er vaskbart eller alternativt har en smudsafvisende overflade. Hvis du – som jeg – en gang imellem passerer en bolle eller frugtstang om til bagsædet, så vil der komme krummer og andet på barnesædet. Der er det altså rart hvis det er nemt at vaske eller gøre rent.

Komfort

Det har til dels også lidt med sikkerheden at gøre – og faktisk en lidt overset parameter efter min mening. Sørg for at vælge en autostol der kan justeres så selen kommer til at falde det rette sted. Så er der mindre sandsynlighed for at dit barn tager selen af ved skulderen uden du lægger mærke til det. Sørg også for at der er en anelse bagudrettet hældning for hvis (når) barnet falder i søvn på turen – er det trods alt bedre at hovedet falder naturligt tilbage frem for at dit barn hænger med hovedet frem over selen.

De bedste autostole i 2021

Der findes mange forskellige kategorier af autostole. Jeg har nedenfor taget det mest populære modeller ud fra testresultater og praktiske erfaringer med stolene fra andre brugere – med pris samt fordele og ulemper. Lad det være sagt med det samme – det er knalddyrt at forsikre de små børn – især de første stole, da de bruger dem i kort tid.

Der er endda mulighed for at vælge stole der kun kan bruges eksempelvis fra 9 måneder til 4 år – men jeg har bevidst valgt at fratage dem – da det efter min mening er for vildt at købe både en autostol til når de er babyer, en ny frem til de er 4, for så at købe endnu en når de er 4 frem til 12 år.

Autostole til baby

Alder: 0-15 måneder

Vægt: Op til ca. 13 kg.

På trods af at du egentlig skal bruge den i ret kort tid – er baby autostolen nok det vigtigste køb. Den skal passe på din baby i en alder hvor han eller hun er skrøbelig.

AutostolFordeleUlemperLæs mere
Silver Cross
Dream
Stærke kollisionsrsultater
Brugervenlig
Bedst i test TÆNK maj 2020
Læs mere

Autostole til babyer er designet til at beskytte dem bedst muligt mod kollision. Ofte er de bagud rettede og det virker som om de fleste børn sidder/ligger godt i dem. Man skal dog huske som forælder at det IKKE er en soveplads, da deres muskulatur og knogler ikke har godt af at ligge i den for lang tid ad gangen. Benyt den derfor udelukkende til transport og sørg gerne for de ikke er i den i mere end en ½ time af gangen.

Autostole til små og større børn

Alder: ca. 3  år til maks ca. 12 år

Vægt: ca. 15-36 kg.

AutostolVægtklasseFordeleUlemperLæs mere
Cybex autostol - Solution S i-Fix9-36 kg / 100-150cmTestvinder i sin klasse
God pris
Isofix
Læs mere

I denne kategori er der vidt spænd fra 9 måneder til 12 år. Derfor er det vigtigt at stolen kan justeres til at yde samme sikkerhed i alle aldre. Ofte leveres modellerne med en mavepude, der så i givet fald skal benyttes indtil de når en vis alder og på den måde opnår de tilsvarende point i kollisionstests som dedikerede autostole til mindre børn på 2-3 år.

På forsædet eller på bagsædet?

Som udgangspunkt skal du placere stolen på bagsædet i bilen. Dette er i mange tilfælde bedst da der ikke i alle biler er isofix på forsædet og det er ikke alle biler der er mulighed for at slå airbaggen fra foran.

Det kan dog være en god idé at rykke sædet foran hvis der ikke er plads til dit barns ben på bagsædet eller at selen simpelthen ikke er lang nok. Der kan også være bedre muligheder for indstilling af selens højde, så den passer bedre til den måde dit barn sidder i stolen.

Hvornår er en autostol for lille?

Det er den enten når den maksimale vægtgrænse for stolen er oversteget eller når dit barns hoved går mere en ca. ⅓ del ud over stolen.

Hvad er lovkravene til autostole

Det er dit ansvar både som forælder og som fører af bilen at sikre at dit barn er fastspændt korrekt. Er dit barn under 135 cm skal barnet sidde i en godkendt autostol. Du kan se om stolen er godkendt ved at finde e-mærket på stolen. Det skal hedde en af følgende: ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE 44-05.

Derfor skal du undgå de allerbilligste autosæder

FDM har i november 2015 testet autostole i den helt billige ende. Langt de fleste dumper med et brag grundet manglende sikkerhed – selvom de lever op til lovkravet. Det er stole til ca. 500 kr.

Sådan monterer du en autostol med isofix:

Start med at undersøge med fingrene under bagsæde ryggen hvor isofix beslaget ca. sidder. Herefter folder du stolens base tilbage, således at benene stikker bagud og kan gribe fat i “fangekrogene” bagi. Sæt benene på plads – du vil høre et klik og kan på de fleste autostole se at den sidder korrekt. Det er nemt når man har prøvet det et par gange. Ryk lidt i stolen for at sikre dig at den rent faktisk sidder 100% fast. Se evt. denne korte video.

Konklusion og hvor du kan købe autostole

Sørg for at vælge en autostol med isofix hvis du har mulighed for det – de er generelt sikrere. Tager du én af de modeller jeg har anbefalet ligger de i det øverste kvartil i “bedst i test”. Efter min mening er det overkill at købe en autostol til alle alderstrin – jeg anbefaler i stedet at du tager én til nyfødt og frem til ca. 13 kg. og én fra 9-36 kg. Sikkerheden er næsten ligeså god som de store og jeg vil mene at faktorer som komfort og korrekt montering kan veje op for det manglende testresultat.

Du får over 70 modeller – med angivelse af testvinder hos Coop Shopping.

Opsummering
Hvilken autostol er bedst i test
Emne:
Hvilken autostol er bedst i test
Opsummering:
Hvilke autostole er bedst i test i de forskellige alderkategorier og vægklasser. Overvej sikkerhed, komfort, rengøring og isofix.
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

Cykelpumpe test

Cykelpumpe test

Her får du komplet guide til valg af cykelpumpe: Og: Dybdegående test af den mest solgte cykelpumpe - SKS...

eGO el-ladcykel

eGO el-ladcykel

Ladcykler kan blive for billige - og det var min oplevelse med Ego Classic Retro ladcyklen. En cykel som endte...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *