I Danmark har vi ikke tradition for at udføre test af skihjelme på årlig basis – egentlig mærkeligt – når nu vi f.eks. gør det for cykelhjelme.
Seneste “officielle” danske test er fra TÆNK i 2010 – og ellers den noget grundigere svenske test fra Folksam i 2021 – som du kan læse (på svensk) her>>
Anbefalingerne jeg kommer med er derfor baseret både på den svenske test, de mest solgte modeller på PriceRunner, skihjelm tilbud, krydret med mine egne erfaringer.
Hvad er det vigtigste ved en skihjlem?
Uanset testresultater – Det vigtigste er ALTID:
Pasform!
Hvis ikke hjelmen sidder korrekt – yder den ikke den optimale beskyttelse til dig, da den kan falde af eller beskytte forkert i tilfælde af fald.
Skihjelm størrelse
For at sikre dig den rigtige størrelse skihjelm kan du med fordel måle din hovedstørrelse inden du bestiller en hjelm.
Det kan du gøre med enten et stykke snor eller med et fleksibelt, blødt målebånd.
Når du måler omkredsen på dit hoved, er det væsentligt at du måler henover panden (lige over øjenbrynene), lige oppe over ørene og baghovedet. Det handler dybest set om at finde det punkt hvor dit hoved er størst. Det giver dig din størrelse.
Når du har din omkreds i centimeter rundt om hovedet – ved du hvilken størrelse hjelm du skal gå efter. Ofte fremgår hoveddiameteren men ellers fås de typisk fra XS til XXL. Der er også angivet et cm mål.
Bruger du ovenstående – vil du i 95% af tilfældene får en hjelm, der passer. De sidste 5% – må du udnytte de 14 dages fortrydelsesret som du har krav på som forbruger når du handler over nettet.
Sådan skal skihjelmen sidde
Når du har fået skihjelmen hjem – skal den prøves af.
Her er det væsentligt at du monterer den korrekt på dit hoved.
Ingen hue under skihjelmen
De nyeste skihjelme er konstrueret med lapper udover dine ører og du skal derfor ikke tage en hue på indenunder.
Er du – som jeg – en frossenpind, kan det dog være en god idé at tage en tynd hjelmhue på indenunder og evt. en halsedisse – konstrueret til at stå på ski med.
Korrekt spændt
Når du tager hjelmen på, så sørg for at den sidder godt ned over din pande. Her skal det kun være muligt at få én til maks 2 fingre presset op mellem hjelmen og din pande.
På samme vis skal du spænde hjelmen under hagen så stramt, at du kun kan få én til 2 fingre igennem.
Der sidder som regel et stykke blødt stof, som sikrer at det ikke gør ondt, at have hjelmen spændt godt til.
Bag på de fleste hjelme sidder et justeringsspænde.
Sørg for at det er så løst som muligt til at starte med – og når hjelmen er på – kan du spænde det godt til.
Ryk i hjelmen
Når du har fået spændt hjelmen til – så forsøg at rykke den både fra side til side og op og ned.
Den skal sidde tæt som du ville have en hue på – og den må ikke kunne bevæge sig væsentligt.
Kan du bevæge den – og i værste fald tage den af hovedet – er den gal med pasformen og du er nødsaget til at bytte den.
Du kan se en video af det her:
Hvordan adskiller skihjelme sig fra cykelhjelme
Der er som ofte forskel i møde du falder på og de ting du kan rammen ind i. Derfor konstrueres de forskelligt i forhold til at aftage stødet.
På mange skihjelme fremgår også at du ikke må bruge det som cykelhjelm.
Derudover er der et par praktiske detaljer:
- Udluftning – Der er som regel mere ventilation i en cykelhjelm – det kan derfor blive koldt at bruge den til vintersport.
- Holder til skibrillen – Bag på de fleste skihjelme er der en holder som du kan køre dine skibriller igennem. Det beyder mindre risiko for at miste dem
- Bedre “pande” beskyttelse – Langt de fleste skihjelme går godt ned over panden – så skulle du falde med ansigtet først, skulle hjelmen gerne aftage den værste del – og til dels dine skibriller.
Brug af hjelm på ski?
Det er ikke lovpligtigt at køre med skihjelm for voksne – endnu.
I Østrig er det lovpligtigt for børn under 15 år at have skihjelm. Derfor er det som regel også med i lejeprisen, når du lejer ski til børn. Jeg anbefaler alligevel at du har din egen hjelm med. Så er du sikker på at den ikke er beskadiget inden i.
Dog vil du hurtigt komme til at føle dig udenfor – hvis du IKKE har skihjelm på. Ved min seneste skitur – i Østrig – er mit bud at 95% brugte skihjelm. I USA brugte over 80% hjelm i sæsonen 2015/16.
Det er altså normen at det benyttes – fra begynder til professionel.
Det har også den fordel at du ikke kommer til at fryse ligeså meget om hovedet samt at du har en holder til dine skibriller.
Husk at skihjelmen på ingen måde gør dig udødelig – så sørg stadig for at køre efter forholdene – hjelmen er udelukkende et ekstra lag sikkerhed hvis/når du falder. Vil du være ekstra sikker – så kør også gerne med rygskjold.
Se de mest populære rygskjold til ski på PriceRunner her:
Typer af skihjelme
- Nutcase skihjelm “typen” – Den mest almindelige type skihjelm. Denne model bliver også kaldet freeride eller halv skal.
- Umiddelbart den mest udbredte og billigste type hjelm. Den yder en god beskyttelse, har bløde dækkener for ørene og som regel en hank bagpå til dine skibriller.
- Indbygget visir
- Fås som regel i de lidt dyrere prisklasser. Er du typen, der bliver irriteret over at have briller på kan dette være en god løsning, da “brillen” hænger på visiret og dermed ikke generer på næsen og ansigtet.
- Full Face
- Primært brugt af professionelle. De yder den bedste beskyttelse – da du også får dækket din hage
Skihjelm vægt
De fleste hjelme holder sig under 600 gram og for langt de fleste vil de ikke føles tunge at have på – selv gennem længere tid. De letteste hjelme er på 3-400 gram – som du kan overveje hvis du har tendens til at få ondt i nakken. Når det er sagt – er det fortsat rart at få hjelmen af efter en hel dag på ski 🙂
Skihjelm – mærker
Nogle af de mest anerkendte mærker er:
Anon, Salomon, Tenson, Alpina, Giro, Bollé, Bern, Pret, POC og POCito, Atomic, Bliss, Cairn, Demon, HEAD, Marker, Oakley, Rossignol, Smith, Sweet Protection og Uvex.
Dertil kommer et hav af andre mærker. At mærket ikke er kendt – behøver ikke at betyde at det er en dårlig hjelm.
Det væsentlige er pasformen.
Skihjelm tilbud
Der er sjældent deciderede tilbud på de kendte mærker. Du kan dog være heldig at finde de mindre anerkendte mærker, der formentlig ikke har vundet tests – men dog (indenfor EU) er CE godkendte.
Du kan være heldig at finde skiihjelme på tilbud hos Dansk Ski Outlet>>
Ellers finder du de mest populære (det andre køber) hos PriceRunner her:
Ulykkesstatistik
Generelt set er der meget få ulykker på ski. En tommelfingerregel (baseret på statistik er 6%). Herunder meget få hovedskader.
En skihjelm er ikke en garanti for at undgå hovedskader. Men det vurderes at det kan reducere antallet af hovedskader med 30-50%.
Generelt set er risikoen for en alvorlig hovedskade minimal – under 1 pr. 1 million skiende. Ønsker du uddybet statisktik kan du læse mere her>>
MIPS teknologi
Den korte forklaring på MIPS er at det er en sikkerhedsteknologi med oprindelse fra Sverige. Den gør det muligt at give en bedre beskyttelse af dit hoved ved “skæve” fald, ved at yderskallen af hjelmen kan bevæge sig i forhold til den inderste del. Hvorvidt det er en fordel, kommer an på den generelle hjelmkvalitet og hvordan du falder.
Skift hjelmen ved fald
Skulle det ske at du tager et hårdt fald eller kører ind i et træ ell. lign er det vigtigt at du skifter hjelmen selv hvis du ikke ser en fysisk skade. Hjelmen er opbygget af forskellige lag indvendigt og det er ikke sikkert at den yder den samme beskyttelse på trods af at den ser fin ud. Tænk sikkerhed først!
Skihjelm kamera
Det mest kendte actionkamera til montering på din skihjelm er nok GoPro. Gopro har en række muligheder for montering. Det mest almindelige vil være at du køber et beslag du kan sætte fast på hjelmen og herefter kan du montere dit GoPro kamera. Da det er noget du klisterer / limer på – passer det på tværs af hjelme. Det kan give nogle rigtige fede scener til når du kommer hjem fra skiferien.
Testresultater – skihjelme
Der er meget få test som er valide. Seneste umiddelbare valide test er fra Folksam fra 2021. Her er det Everest Alpine MIPS Helmet der løber af med det bedste resultat.
0 kommentarer