Utæt brusearmatur – sådan reparerer eller skifter du blandingsbatteri!

top besked

Irriterende!

Det var min første tanke da jeg så mit brusearmatur kom med “dryp-pause-dryp” fra håndtaget til at skrue op og ned for varmen.

Godt nok var det et GROHE armatur – men dog med 13 år på bagen…

Her hvordan det så ud:

Jeg havde en idé om at det kunne repareres – og hvorfor ikke forsøge selv – du ved formentlig godt hvad det koster, hvis man skal have vvs hjælp til at skifte det 🙂

Spoiler alert!

Det endte med at jeg skiftede hele brusearmaturet – da det simpelthen blev for omstændigt at bestille dele, reparere mv. Jeg valgte dog at skifte det selv – og det er ekstremt nemt og helt lovligt at skifte selv – så længe der er en stophane (at du kan lukke for det varme og kolde vand). 

GROHE brusearmaturJeg endte med GROHE Precision Start som jeg her ca. 6 måneder efter fuldt ud kan anbefale.

Se prissammenligning af det på PriceRunner her:

l den pris – er det _NÆSTEN_ ikke værd at lappe på…

Uanset:

Så får du her guide til reparation samt guide til at skifte til nyt og mine anbefalinger til valg af brusearmatur bedst i test.

Guide til at reparere dit dryppende brusearmatur

Du skal have lukket for vandet. Det er forskelligt afhængig af hvor du bor. Måske har du en hovedhane ved indgang til huset. For mig (i lejlighed) var det under under håndvasken. 

Herefter kan du vælge at pille armaturet af – men du kan også sagtens lade det sidde på, men du reparerer.

Start med at pille dækslet af:

Dæksel GROHE brusebatteriHerefter skal du have løsnet det grå plastik:grå dæksel GROHEHvis det ikke er ligetil – kan du lægge det i blød en halv times tid i noget afkalker:Afklakning brusearmaturHerefter løsner du termostaten:Løsne termostat GROHEDen kan godt sidde ret godt fast – så brug evt. en skruetvinge. Hvis du er heldig – handler det nu “bare” om at fjerne kalken under de pakninger du kan se.

Herefter samler du det igen – og vupti – det burde være fint igen!

En lang kamp

I mit tilfælde, var det så uheldigt at en pakning havde løsnet sig mellem den grå og sorte del, og jeg kunne ikke skille delene ad. Efter 2 timers kamp og flere rifter på fingrene – gav jeg op 🙁

Resultatet – det dryppede fortsat – og familien var ikke helt tilfreds med lukket vand i nogle timer 🙂

Det jeg i stedet skulle have gjort, var at købe et nyt blandingsbatteri til bad. Det koster under 950 kr. og så får du altså et sprit nyt kvalitetsarmatur, der ikke er præget af mange års kalk. Og så tager det under 5 minutter at skifte brusearmatur!

Det nye ser sådanne ud:GROHE Precision Start fra sidenSå langt pænere end det gamle, der var blevet ridset over de sidste 13 år. Jeg kunne nok godt have hevet 5 år mere ud af det – men til prisen er  min anbefaling:

Skift det!

Og – det er rigtig nemt – og kan gøres på 10 minutter. Det er endda helt lovligt at skifte selv, forudsat du kan lukke for det kolde og varme vand.

Sådan kan du skifte brusearmatur

4 nemme trin til at skifte dit blandingsbatteri til din bruser:

  1. Luk for det kolde vand og varme vand
  2. Skru det gamle armatur af
  3. Sæt det nye på (husk pakninger)
  4. Tænd for vandet

Start med at lukke for det kolde og varme vand for at skifte brusearmatur.

Skru det gamle armatur af.

Det gør du ved enten at at bruge en papegøjetang, svensknøgle eller fastnøgle. Bruger du en papegøjetang risikerer du at ridse skruen, der holder armaturet fast til væggen – men kom evt. noget mellem (f.eks. en gammel sok eller pap).

Gammelt GROHE badarmaturHerefter sætter du den nye på:Monteret GROHE Precision StartTil sidst tænder du for vandet – og så skulle der gerne komme vand ud.

Se video af det her:

BEMÆRK – jeg glemte pakninger i denne video ved montering af brusearmaturet.
Så er det ikke særlig tæt – så husk pakninger når du monterer 😅

Hvilket brusearmatur er bedst i test?

Der er mig bekendt ikke foretaget pålidelige danske test af blandingsbatterier til bad så mine anbefalinger er generelle anbefalinger som du bør overveje ved valg af brusearmatur.

Tænk over følgende:

  • Hvor vigtigt er det med garanti?
  • Skal armaturet være særligt vandbesparende?
  • Skal det have særlig funktionalitet?

Garanti og kvalitet

Kvalitet koster – det ved vi alle! – og dog?

Efter at have researchet markedet er der efter min opfattelse ikke nødvendigvis bedre komponenter i f.eks. et dyrt GROHE armatur og et billigt GROHE armatur – det er således i høj grad “design” du betaler for.

Der findes 3 populære udbydere på det danske marked:

Der findes naturligvis flere udbydere – men de har ikke et ligeså stort udvalg som de 3 nævnte modeller.

Men hvad skal du vælge?

Hans Grohe er GROHEs kinesisk producerede modeller og dermed ikke helt på højde med det de selv producerer under GROHE mærket, hvor de kan levere hele 5 års “begrænset” garanti på produktet. Damixa er dansk design og produktion.

Jeg endte ud med GROHE Precision Start armaturet, grundet de 5 års garanti og det faktum at jeg egentlig var ret tilfreds med at det gamle holdt i 13 år.

Se priser på det mest populære Damixa blandingsbatteri her: 

Vandbesparende armatur

Nogle modeller produceres med ekstra vandbesparende funktioner. Hvis det er vigtigt for dig – så overvej følgende:

Skal det have særlig funktionalitet

Mange modeller i dag har termostat, beskyttelse mod skoldning, og en “eco” funktion hvor du skal trykke en knap ned for at øge vandtrykket.

GROHE har i mange armaturer turbostat funktion som holder den samme temperatur gennem hele badet, uanset om der er ændringer i vandtilførslen (f.eks. er der i nogle ejendomme fald i trykket når der bruges vand fra køkkenet samtidig med at du er i bad).

Andre kan lukke helt for tilførslen for at sikre mod skoldning.

Bedste brusearmatur

Se de mest populære brusearmaturer med laveste pris her:

Selve bruserhovedet drypper

Hvis du oplever at selve bruserhovedet drypper kan det være flere ting. 

Hvis det er i samlinger (enten ved brusearmaturet, slangen eller bruserhovedet) mens bruseren er tændt, så vil jeg anbefale dig at skifte hele systemet fra koblingen til brusearmaturet og selve brusehovedet. 

Det er ikke svært og langt nemmere / billigere end at reparare på det. Læs min guide til valg af den bedste håndbruser her>>

Er det i når bruseren er slukket at du oplever at der drypper vand – så er det typisk pga. overfladespændinger. Du kan gøre et par ting:

  • Hæng bruseren under højden på armaturet for at lade det dryppe af efter bad.
  • Kontroller evt. om armaturet ikke lukke tæt ved at fjerne bruseslangen helt og se om det drypper ud af armaturet. Det kan afsløre om du har pakninger, der er utætte i selve armaturet.
Opsummering
Skift brusearmatur
Emne:
Skift brusearmatur
Opsummering:
Reparation og skift af brusearmatur
Skrevet af:
Original artikel af:
Hvilken.dk
Logo:

Relevante Artikler:

Punkterfri dæk til ladcykel

Punkterfri dæk til ladcykel

Hvis du nogensinde har prøvet at stå med et punkteret dæk på din ladcykel - så ved du hvor frustrerende det er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *