Kaffemaskine test – Denne er bedst i test 2018

top besked

topbesked

Efter min mening er der 3 ting, der er væsentlige ved en god kaffemaskine

  1. Den skal kunne brygge en god kop kaffe (selvfølgelig!)
  2. Den skal være let at bruge
  3. Den skal være let at vedligeholde

Lad mig uddybe:

Brygning af en god kop kaffe!

Selvfølgelig skal en god kaffemaskine kunne brygge en god kop kaffe! For at du kan det skal du starte et helt andet sted end kaffemaskinen…

Det starter ved bønnerne – de skal være af en fornuftig kvalitet og de skal opbevares korrekt. Vandet du bruger skal være koldt og du skal bruge den rette dosering.

Herefter kan vi begynde at tale om hvad definitionen på en god kaffemaskine er 🙂

Vandet der brygges skal efter europæisk standard (ECBC) være 92-96 grader når det rammer kaffefiltret. Brygger du ved for lav temperatur – går det udover sødheden på kaffen – der i stedet kan blive bitter. Det samme sker hvis det er for varmt – og det er min erfaring at den eller vældigt populære MoccaMaster ligger lige på grænsen til FOR varm.

ECBC approved

Når kaffen er brygget – er det bedst at drikke den hurtigst muligt. Du bør maksimalt lade den stå en times tid – og her skal kaffemaskinen kunne holde en temperatur på minimum 80 grader.

Skal du bruge kaffen i længere tid – så hæld det på en termokande – men forbered dig på at det går ud over smagsoplevelsen – det kan altså muligvis bedre svare sig at lave det over 2 omgange!

De officielle vindere – jævnfør blandt andet Tænks test af kaffemaskine januar 2017 hvor de kører Siemens som vinder:

ModelFordeleUlemperLink
Siemens TC86303Testvinder Tænk januar 2017
Køb her!
Melitta Excellent 4.0Melitta 3.0 fik Høj testscore hos TÆNK
Billig
Auto-sluk
Brugervenlig
Under 6 minutters bryggetid
Mangler "aflægningsplads" til filteret
Køb her!
MoccamasterKendt
6 minutters bryggetid for en hel kande
Auto-sluk
Justerbar varmelegeme på kanden
Brugervenlig
Lidt dyr
Køb her!
Moccamaster KBGT741Høj testscore hos Tænk, og udenlandske test
En kaffemaskine med termokande - er altid et kompromisKøb her!

Den skal være let at bruge

De fleste kaffemaskiner har under 3 knapper – så ja de er vel alle lette at bruge?

Ja – til dels.

Noget af det mest irriterende er hvis kanden er dårlig at hælde af. Eksempelvis har jeg tidligere haft en billig kaffemaskine med termokande – hvor – når man hældte kaffen op og var ved at være færdig – så skulle den absolut hælde 10 dråber, der lå i “låget” med ned. Ret så irriterende.

Moccamasters termokande (på visse modeller) kan du ikke hælde hurtigt af – uden at det løber hele vejen ned af termokanden – det er heller ikke så praktisk.

Den sidste ting er i forhold til funktionalitet – Det er vigtigt med auto-sluk eller timer. Du har ikke lyst til at tage hjemmefra om morgenen (eller på ferie) – og være i tvivl om du nu fik slukket for kaffemaskinen. Så sørg for at få dette sikkerhedsaspekt med når du skal vælge din næste kaffemaskine!

Den skal være let at vedligeholde

Dette hænger til dels sammen med at den skal være let at bruge. Som regel er det sådanne at jo flere dele du kan skille ad og komme i opvaskemaskinen – jo bedre. De dele du ikke kan gøre ren, der har kontakt med kaffe risikerer at sætte smagsstoffer (og bakterier) til de næste kopper kaffe.

Er den besværlig at vedligeholde eller afkalke – så vil det i sidste ende betyde at du kommer til at ende med en dårlig kaffe i længden.

Kaffemaskine test – Melitta Excellent 3.0

Endelig til den egentlige test af kaffemaskine – en Melitta Excellent 3.0 i sort.

Melitta Excellent i kasse

Ud over at den opfylder alle 3 krav jeg har til en god kaffemaskine – så er den relativ billig, den har topplacering i danske test, mulighed for at lave hele 1,25 liter kaffe (når der er familiefest) og så er den tildelt godkendt stemplet af det europæiske Coffee Brewing Centre – som beviser at den lever op til deres 7 krav til god kaffe.

Hvad er der i pakken?

Udover kaffemaskinen, en kedelig garanti og “disclaimer” samt 5 stk. kaffefiltre – er der intet spændende i pakken. Du kan vælge at få modellen i enten hvid eller sort. Jeg har valgt sort, da den hvide farve kan være sværere at holde i et køkken – men det er op til dig.

Kaffemaskinen pakket ud

Brugervenlighed

Melitta er nem at samle og det er på ingen måde ukompliceret at sætte delene sammen. De er lette at skille ad og kanden er rigtig god at hælde af.  Du kommer ikke til at stå med dråber hele vejen ned ad kanden – uanset om du hælder hurtigt eller langsomt – se nedenfor 🙂

Det kan være lidt irriterende at du ikke har et sted at stille filteret efter brygning (i praksis bliver det i vasken eller på bordet) og du skal sætte et låg på kanden efterfølgende. Filteret har dog en rigtig smart feature. Vandudløbet er lige hævet en ½ cm over bunden. Det betyder at kommer der lidt kaffegrums ud – så ryger det ikke med ned i den endelige kaffe.

Udløbshul Melitta Excellent

Inden du laver den første kop kaffe

Det er en rigtig god idé at køre de første 2 kander igennem – uden at drikke kaffen. På den måde sikrer du dig at eventuelle kemiske rester, kommer ud af kaffemaskinen ved høj temperatur.

Melitta er ikke helt støjsvag

Det tager 5 minutter og 20 sekunder at brygge en hel kande kaffe! Som du kan se på nedenstående video er Melitta ikke helt støjsvag som f.eks. en MoccaMaster kan være det. Det er dog på ingen måde overdøvende – efter min mening 🙂

Kan man smage forskellen?

Jeg gjorde det at jeg tog min gamle supermarkeds kaffemaskine og min nye Melitta og kom præcis den samme mængde bønner i. Satte begge over med samme mængde vand (afmålt i ml – svarende til 4 kopper) – og satte dem til at køre.

Det er en subjektiv vurdering – men udover at drikke temperaturen var højere – var der også mere “smag” i den fra Melitta. Den havde (måske via den højere bryggetemperatur) fået trukket flere smagsstoffer ud. Efter min mening en væsentligt bedre kop kaffe.

færdigbrygget kaffe

Jeg tror dog ikke på at jeg ved en blindtest ville kunne fortælle hvad, der er lavet på hvilken kaffemaskine!

Rengøring af Melitta kaffemaskinen

Alle dele, der er i kontakt kaffe kan vaskes. Du har derfor mulighed for at gøre den helt ren og slipper for rester, der påvirker næste kaffebrygning.

Konklusion

Til 449 kr (hvis du køber den her via Wupti med fri fragt) – tror jeg ikke på du får en bedre kaffe. Det er både ud fra min subjektive vurdering og hvad test fra Politiken og Tænk har påvist.

Beslutningen er jo i sidste ende op til dig!

Hvad er det med den der MoccaMaster?

Du er sikkert blevet fortalt mere end én gang at den eneste rigtige kaffemaskine er en MoccaMaster – og det KAN det også være.

De gør rigtig mange ting rigtigt – også ting som Melitta ikke kan. F.eks. (på nogle modeller) – drypfri filter og muligheden for at skrue ned for varmen ved mindre kaffe på kanden – så du ikke overvarmer/koger den smule kaffe, der er tilbage. De har 5 års garanti – der af og til kan forlænges til 10 år.

Der er egentlig kun to ting (udover at den er en anelse pebret), der irriterer mig meget!

  1. Kanden har en tendens til at dryppe når du skal hælde hurtigt (som f.eks. når du fylder vandbeholderen)
  2. Jeg har oplevet mere end én (på MoccaMaster KBGC982) at kaffen flyder ud over filterbeholderen, fordi drypstopperen/løberen ikke er blevet helt aktiveret. Så står du altså med op mod 1 liter kaffe i køkkenet og ud over maskinen. Knap så fedt!

Kaffekvaliteten er der til gengæld intet i vejen med – så vil du gerne have dig den “ultimative” kaffemaskine – så go for it! Den brygger en kande kaffe på 6 minutter – så den kan også sagtens bruges til et mindre kontor.

Afkalkning af kaffemaskine

Jeg ved det ikke er det første du tænker på når du har købt en kaffemaskine – men med jævne mellemrum – så skal du altså afkalke din maskine. Enkelte modeller af MoccaMaster fortæller dig selv hvornår den skal afkalkes – og MoccaMaster leverer også deres helt eget afkalkningsmiddel (overkill efter min mening).

Som hovedregel er det efter ca. 30 hele brygninger. Hvis ikke du gider holde øje med det – så fokuser i stedet på om vandet stænker anderledes, om bryggetiden er forlænget eller om den støjer/sprutter væsentligt mere end den plejer.

Jeg benytter personligt MinusKalk – men andet kan også bruges.

Hæld ca. 1 liter vand på kaffemaskinen og kom 100 ml MinusKalk i.

Kør herefter en brygning som du ville normalt (uden kaffebønner).

Hæld det ud og kør kaffemaskinen igennem med rent vand 2-3 gange efterfølgende.

Så er kaffemaskinen klar til brug igen 🙂

ModelFordeleUlemperLink
Siemens TC86303Testvinder Tænk januar 2017
Køb her!
Melitta Excellent 4.0Melitta 3.0 fik Høj testscore hos TÆNK
Billig
Auto-sluk
Brugervenlig
Under 6 minutters bryggetid
Mangler "aflægningsplads" til filteret
Køb her!
MoccamasterKendt
6 minutters bryggetid for en hel kande
Auto-sluk
Justerbar varmelegeme på kanden
Brugervenlig
Lidt dyr
Køb her!
Moccamaster KBGT741Høj testscore hos Tænk, og udenlandske test
En kaffemaskine med termokande - er altid et kompromisKøb her!
Opsummering
Dato
Primære produkt
Melitta Excellent 3.0
Min vurdering
51star1star1star1star1star
Produkt
Melitta Excellent
Pris
DKK 415
Tilgængelighed
Available in Stock

Relevante Artikler:

Cykelpumpe test

Cykelpumpe test

Her får du komplet guide til valg af cykelpumpe: Og: Dybdegående test af den mest solgte cykelpumpe - SKS...

eGO el-ladcykel

eGO el-ladcykel

Ladcykler kan blive for billige - og det var min oplevelse med Ego Classic Retro ladcyklen. En cykel som endte...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *