Hvilken drone er bedst til begyndere?

top besked

Jeg har i mange år kørt fjernstyrede biler men havde intet kendskab så snart det kommer op i luften. Det har jeg så nu med købet af min første quadcopter / drone.

På samme måde som fjernstyrede biler er det vigtigt at du går efter et anerkendt mærke. Fald IKKE i fælden og køb den billigste model i Føtex eller Harald Nyborg. Du bliver formentlig skuffet over kontrollen og når (ikke hvis) der går en reservedel i stykker, så er det svært at skaffe. Det undgår du ved de mere kendte mærker.

Ud fra min søgen findes der kun få butikker med gode begynderdroner – det kunne f.eks. være droneland.dk, der har et par varianter under 1.000 kroner.

Den anmeldte Hubsan X4 nedenfor – produceres ikke mere.

Hubsan X4 Quadcopter med kamera

Det får du i pakken

Hubsan X4 (i hvert fald versionen med kamera) bliver leveret så den er 100% klar til brug – bortset fra 4 AAA batterier. Du får selve helikopteren (quadcopteren), et genopladeligt batteri til denne, en beskyttelsesramme, 4 ekstra propeller, og en USB lader.

Påkrævet ekstra udstyr (Nice to have)

Selv med beskyttelsesramme vil du ikke kunne undgå at dine propeller bliver beskadigede med tiden, eller at de simpelthen bliver væk for dig. Jeg har gjort det at jeg har købt selve quadcopteren i danmark og så bestilt ekstra propeller fra kina. Der er 3-4 ugers leveringstid og du skal holde dig under 80 kr. når du bestiller uden for EU.

Det samme har jeg gjort med ekstra batterier. Du får ca. 5 minutters flyvetid på det medfølgende batteri – og det er altså ikke lang tid når man starter helt fra bunden og gerne vil lære at flyve den. Det tager ca. 30 minutter at lade batteriet op igen. Batterierne, der medfølger er af typen LiPo. Det er særligt vigtigt de ikke aflades for meget, da de vil tabe deres effekt. Du kan se når de er ved at være afladet ved at de 4 dioder på quadcopteren blinker.

Batteri Hubsan X4 380MaH

Vær altid varsom når du bestiller batterier fra udlandet – ofte lever de ikke op til den nævnte kapacitet og så kan der være en sikkerhedsrisiko ved det. Med andre ord – vil du være på den sikre side skal du altså bestille disse i danmark også.

Er det svært?

Til dels. Jeg vil anbefale dig at læse manualen – men ellers vil den første gang du starter den op auto kalibrere og når du letter vil den flyve relativt lige op i luften. Du kan rekalibrere ved at tage venstre pind ned i bunden til højre og derefter dreje den højre fra side til side i ekspert mode. Derudover kan du finjustere ved at klikke på de enkelte rotorer. Det er mere logisk end det lyder!

Hubsan X4 2.4Ghz controller

Der er to blå pærer der indikerer fronten af quadcopteren og hvor kameraet er – og så er der 2 røde dioder der indikerer bagenden. Det gør det lidt nemmere at manøvrere da du altid ved hvad der er foran og bagi.

For mig var det svært at have en dimension mere med – altså det at man både skal slide, dreje rundt og sørge for opdrift og fremdrift. Det er nu ikke så svært som det lyder og man fanger hurtigt teknikken. Alligevel kræver det noget øvelse at kunne styre den baglæns og koordinere præcis hvor du gerne vil lande. Deciderede tricks er jeg ikke kommet til efter ca. 1-2 timers flyvetid.

Der er to måder at styre på – begynder og ekspert. I begynder moden, der er standard, kan du ikke lave tricks såsom loops – og den flyver ikke lige så stærkt. Du skifter mellem de 2 styremåder ved at trykke ned på højre styrepind. Du kan på remoten se at du er i ekspert mode ved at den blinker (og det står i displayet)

Der er andre der er nemmere at styre da de kan styres af GPS signaler og derfor lander sikkert der hvor du startede hvis f.eks. du løber tør for batteri på din fjernbetjening. Men der er du oppe i et prisleje på flere tusind kroner – lidt voldsomt hvis du er ved at finde ud af om det er noget for dig.

Sådan er optagekvaliteten fra Hubsan X4

Nedenfor ser du en video optagelse foretaget indendørs. Kvaliteten er rimelig, men efter min mening ikke prangende – og især pludselige bevægelser rykker voldsomt i billedet.

Reglement for flyvning med droner

Det er stadig relativt nyt med fjernstyrede droner. Til indendørs brug skal du eventuelt undersøge med dit forsikringsselskab om dit indbo dækker evt. person og tingsskade du forårsager. Til udendørs brug er reglerne mere klare og udstedt af trafikstyrelsen.

Helt kort kræver de små droner kræver intet særligt bevis, men du skal holde de ca. 200 meter fra offentlig vej, bymæssig bebyggelse og uheldssteder. Derudover skal du være minimum 5 km fra en lufthavn. Der kommer mere og mere fokus på det – og kort fortalt ville jeg være meget varsom med udendørs flyvning i områder hvor der er andre mennesker.

Du kan risikere bøder i størrelsesordenen 2.000 kr. og opefter.

Uanset hvad – det er IKKE et børnelegetøj

Kassen er markeret med en minimumsalder på 14 år. Det er ikke uden grund. På trods af at Hubsan X4 auto kalibrerer sig inden den flyver afsted – fiser de roterende propeller ekstremt hurtigt rundt og jeg ville nødigt få en finger i klemme i bladene. Så pas på dig selv og omgivelserne når du flyver med den.

Hubsan X4 propeller in flight

Hvor kan du købe den?

Den produceres ikke mere – jeg vil anbefale at du køber dine begynder droner på Dronebutikken.dk

Opsummering
Dato
Primære produkt
Hubsan X4
Min vurdering
41star1star1star1stargray
Produkt
Hubsan X4
Pris
DKK 399
Tilgængelighed
Out of Stock

Relevante Artikler:

Punkterfri dæk til ladcykel

Punkterfri dæk til ladcykel

Hvis du nogensinde har prøvet at stå med et punkteret dæk på din ladcykel - så ved du hvor frustrerende det er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *